*Nettavisen* Økonomi.

Børsen i pluss tross DNO-ras

Oslo Børs klarte et ørlite plussresultat onsdag tross fall for de tunge oljeaksjene. Tomra-aksjonærene jubler over gigantordre.

11.01.06 22:47

(NA24): Oljeselskapet DNO var fortsatt i fokus på Oslo Børs etter at TV 2 Nettavisen i går meldte at man sentralt i det irakiske oljedepartementet mener at den viktige avtalen DNO har i Nord-Irak ikke er gyldig.

Aksjen falt kraftig i går, og endte ned nye 7,5 prosent onsdag, til 49,50 kroner. Den begynte med en liten oppgang etter brannslukking fra selskapet, men falt kraftig da TV 2 Nettavisen rundt lunsjtider siterte en talsmann for Iraks oljeminister Ibrahim Bahr på det samme som en anonym kilde sa i går, nemlig at departementet ikke anser avtalen for å være gyldig.

DNO var børsens desidert mest omsatte aksje i dag. Det ble handlet DNO-aksjer for 3,3 milliarder kroner. Det er nær 30 prosent av børsverdien av selskapet.

De største oljeselskapene Statoil og Hydro falt også i dag, med henholdsvis 1,2 og 0,7 prosent til 161 og 711 kroner.

Det er sjelden at Oslo Børs går motsatt vei av disse to aksjene når de beveger seg såvidt mye, men det skjedde altså i dag, i og med at børsen klarte en oppgang på - svært marginale 0,03 prosent til 337,40 poeng.

Hovedæren for at det ikke ble nedtur kan tilskrives Tomra og Storebrand. Tomra steg 7 prosent til 53,25 kroner, noe som er den høyeste kursen på tre år. Det skjedde etter at pantemaskinprodusenten meldte om en meget stor ordre, 4.000 maskiner til en tysk butikkjede, den største ordren i historien til Tomra, som har ventet lenge - svært lenge - på at det tyske markedet skal ta av.

Storebrand steg 4 prosent til 67 kroner, tidenes høyeste notering. Meglerhuset Citigroup har oppgradert Storebrand-aksjen fra hold til kjøp, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Av andre tunge aksjer, steg gjødselprodusenten Yara med 2 prosent til 101 kroner, etter en positiv analyse fra Credit Suisse First Boston.

Børsvinner ble imidlertid biotech-selskapet NorDiag, som steg hele 15 prosent til 12,10 kroner. Volumet var det klart høyeste siden selskapet gikk på børs i desember. Det ble innført børspause en periode, uten at det medførte at det kom frem noe spesielt nytt.

Fra samme sektor kommer Biotech Pharmacon, som klarte 7 prosent til 24 kroner, også uten spesielle nyheter fra selskapet.

IT-myggen DynaPel Systems steg 5 prosent til 8,90 kroner. Selskapet meldte om en rettet emisjon, og blant tegnere er tidligere Chess-gründer, nå stortrader, Idar Vollvik, som nå har 8 prosent av selskapet.

Børstaper, marginalt svakere enn DNO, ble skipsutstyrsfirmaet Strømme, som falt nær 8 prosent etter et innsidesalg.

Europeiske børser er jevnt over robust i pluss i dag, så Oslo Børs har hengt etter.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.