*Nettavisen* Økonomi.

Børsen karret seg tilbake

Oslo Børs åpnet uka i rødt, hardt presset av den svake amerikanske dollaren. Den siste timen karret imidlertid børsen seg tilbake.

08.12.03 16:26

En drøy time etter åpning var hovedindeksen på Oslo Børs ned 0,7 prosent til 162,55 poeng. Nedturen holdt seg gjennom dagen, men den siste timen gjorde hovedindeksen et aldri så lite comeback, slik at dagen endte nær null.

Hovedindeksen sluttet på 163,68 poeng, ned marginale 0,05 prosent. Det ble samlet handlet aksjer og grunnfondsbeviser for 3,2 milliarder kroner.

Oslo klarte dermed å bryte med den nedadgående trenden som preget børsene ute i Europa. Både Frankfurt, Stockholm og London endte ned mellom 0,5 til 1,0 prosent.

Igjen var det den fallende dollarkursen som satt sitt preg på børsutviklingen. Dollaren nærmer seg i dag bunnivåer fra 1997, etter å ha blitt notert så lavt som 6,62 kroner mandag morgen.

Elkem, Telenor, Statoil, Hydro og Kongsberg Gruppen endte alle blant aksjevinnerne mandag. Telenor steg 0,93 prosent til 43,30 kroner aksjen etter nyheten om at de selger en andel i satellittselskaspet Inmarsat for 122 millioner dollar i kontanter.

Statoil steg også forsiktig til tross for nyheten om at de dropper oljeborring i Lofoten. Til gjengjeld har Merrill Lynch høynet eps-estimatene for selskapet med 16,4 prosent til 1,63 kroner i fjerde kvartal 2003, og med 11,8 prosent til 6,11 kroner for 2004. Aksjen endte opp 0,37 prosent, og ble fulgt av Norsk Hydro som steg 0,38 prosent.

DnB NOR endte også opp mandag. Sluttkursen endte på 43 kroner, en oppgang på 0,37 prosent. Mandag kjøpte den norske stat over halvparten av de aksjene den skal ha i banken innen utgangen av 2004.

En megler mener dagens oppgang kommer overraskende på markedet etter offentliggjøring fra Bankinvesteringsfondet.

- De annonserte at de hadde kjøpt 41,6 millioner aksjer, og ble tilbudt 95,7. De tok riktig nok alt som var av tilbud opp til 43 kroner, men da følte vel mange at det var et stort utbud av aksjer, ergo at kursen burde ha kommet litt. Det skjedde ikke, og det tror jeg var en overraskelse for mange, sier megleren til TDN Finans.

Blant mandagens tapere kan nevnes Aker Kværner, Storebrand, Norske Skog og Tomra. Kværner endte ned 0,23 prosent etter at det ble kjent at verftet i Philadelphia, der Aker Kværner hadde betydelige tap i andre kvartal i år, er avhengig av nye kontrakter for å sikre sin fremtid.

KredittBanken startet dagen med et fall på hele 8 prosent til 8,70 kroner etter å ha meldt om emisjon, tapsavsetninger og sjefens avgang. Ved børsslutt hadde aksjen imidlertid kommet tilbake til startpunktet.

Også Frontline måtte tåle en kraftig korreksjon ned mandag formiddag. Aksjen falt nær 3 prosent ved åpning, for så å hente seg inn til en nedgang på 1,28 prosent ved børsslutt.

Følg utviklingen på børsene her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.