*Nettavisen* Økonomi.

Børsen klarte rekorden

Takket være Telenor kunne Oslo Børs igjen notere ny årsrekord torsdag. Ikke siden juni i fjor har børsen vært så sterk.

06.11.03 16:28

Oslo Børs er tilbake i en stim der rekordene faller. Den forrige rekorden ble satt så sent som tirsdag og torsdag ble det igjen en positiv dag. 163,51 poeng er det høyeste børsen har verdt siden tidlig i juni i fjor.

Telenor over 40
Etter flere magre børsår har det siste året vist seg som en gullgruve for investorene. Hovedindeksen står nå 35,7 prosent høyere enn for et år siden.

Torsdag var det Telenor som bidro sterkest til oppgangen. Telekonsernet er veldig i vinden etter gode kvartalstall og generelt positive nyheter fra bransjen forøvrig. Oppgangen på 4,7 prosent innebærer at Telenor igjen er over 40 kroner. Så høyt har ikke aksjen vært siden sjette desember i 2001!

Kraftig opptur ble det også for PGS. Selskapet meldte torsdag morgen at det vonde kapittelet med konkursfare er avsluttet. Seismikkselskapet har trådd ut av den såkalte Chapter11-fasen og er nå tilbake i vanlig drift.

Meldingen fikk aksjemarkedet til å smile bredt og aksjen ble sendt opp 10,6 prosent.

Liv i skogen
Norske Skog trakk videre opp etter onsdagens lederskifte. Med på veien får den nye konsernsjefen Jan Oksum både et sterkt kvartalsresultat og en oppgradering fra Morgan Stanley og Goldman Sachs, DnB og CSFB. Kursen endte dermed opp 1,65 prosent.

Oljekjempene Statoil og Norsk Hydro fikk en pen dag, med henholdsvis 1,1 og 0,25 prosent vekst. Det skjedde etter at olje- og energiminister Einar Steensnæs erkjente behovet for å åpne for nye leteområder.

Forholdet mellom vinnere og tapere på børsen endte med knockout-seier for vinnerne. 74 selskaper økte i verdi, mens bare 38 gikk i motsatt retning.

Blant de mest markante taperne endte Pan Fish på topp, med et fall på 16,7 prosent. Pan Fish-fallet kom til tross for at fiskeriminister Svein Ludvigsen har vedtatt å redusere eksportavgiften til EU med nesten to prosentpoeng.

Gevinstsikring
Fast ble tidligere denne uken kåret til Norges raskest voksende IT-bedrift. Det førte til god oppgang, men torsdag valgte investorene å sikre fortjenesten og sendte aksjen ned 0,9 prosent.

Stressless-produsent Ekornes traff forventningene i tredje kvartal, men utsiktene fremover er ikke like lyse. Dermed ble investorene usikre og sendte like godt aksjen ned 0,4 prosent.

Hovedindeksen stoppet på 163,51 poeng. Det er 1,05 prosent opp fra onsdag og altså årsbeste. Det ble kjøpt og solgt aksjer for 2,7 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.