*Nettavisen* Økonomi.

Børsen ned, Fredriksen opp

For første gang i år falt Oslo Børs. Det er oljegigantene som tynger, til tross for en gulldag for shipping-bransjen.

07.01.04 17:11

Hovedindeksen endte onsdag på 177,25 poeng - hvilket er en nedgang på 0,18 prosent.

Både Norsk Hydro og Statoil trekker kraftig ned for øyeblikket, til tross for at oljeprisen fortsetter å stige i London.

Statoil faller mest med nesten tre prosent. Med en kurs på 75,25 kroner og 484 millioner kroner, er aksjen dagens nest mest omsatte. Hydro topper volumlisten med 498 millioner. Aksjen har et kursfall på 2,3 prosent til 426,50 kroner.

Markedsaktører ser i hovedsak gevinstsikring som årsak for svekkelsen onsdag.

- Sektoren har blitt nedgradert ute, og det er gevinstsikring, sier en megler til TDN Finans.

Onsdagens børsvinner er uten tvil tankkongen John Fredriksen. Han kontrollerer rederiene Golar og Frontline, som begge hadde en sterk oppgang. Golar steg mest av de to, med 15 prosent.

Golar-aksjen endte til slutt på en kurs på 114 kroner. Frontline viste en litt mer moderat vekst, opp 4,9 prosent til en kurs på 181 kroner, selv om tankratene i den arabiske gulf faller.

Oppgangen tiltok etter det internasjonale energibyrået IEA ba Opec øke oljeproduksjonen på grunn av den høye oljeprisen.

- Jeg tror det er en kombinasjon av at en del ser ratefallet som kortsiktig og venter det skal snu, samt meldingen fra IEA om at de ber Opec om å øke produksjonen, sier analytiker Bjørn Tore Urdal i Handelsbanken til TDN Finans.

Indeksen for materialer oppnådde i dag den høyeste noteringen noensinne, i det Elkem dro indeksen godt oppover da aksjen styrket seg med 4,9 prosent.

Konsernsjef Ole Enger sier i Reuters-intervju at 2003 var et relativt godt år og at også 2004 ser ut til å bli bra. Det var godt nok for investorene, som sendte aksjen godt oppover listene.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4 488 millioner kroner fordelt på 18.400 handler.

Norsk Hydro sto alene for 862 millioner, mens Statoil og Telenor ble omsatt for 483 og 446 millioner.

Hele 11 aksjer ble omsatt for mer enn 100 millioner kroner, noe som i følge en pressemelding fra Oslo Børs er svært uvanlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag