*Nettavisen* Økonomi.

Børsen over 150

For første gang siden 1. juli i fjor er hovedindeksen ved Oslo Børs over 150 poeng. - Det er ingen grunn til ikke å være med nå, sier supermegler Peter Warren.

15.08.03 14:06

Milepælen ble nådd åtte minutter etter børsåpning fredag.

Det var en pen oppgang for cruiserederiet RCCL og industrikonglomeratet Orkla som løftet hovedindeksen over 150 fredag morgen.

Formidabel opptur

Pengefolket som opererer ved Oslo Børs har opplevd noen fantastiske måneder siden bunnen ble nådd den 27. februar i år. Da krasjet hovedindeksen ned i 97,72 poeng.

I løpet av det knappe halvåret som er gått siden den gang, har verdien av selskapene notert ved Oslo Børs økt med hele 53 prosent.

Den 27. februar 2003 hadde alle de børsnoterte selskapene i Norge en samlet verdi på anslagsvis 440 milliarder kroner. I skrivende stund er verdien 675 milliarder.

Investorene har med andre ord tjent 235 milliarder blanke kroner på oppgangen. Det tilsvarer omtrent en tredel av de pengene som er saltet ned i oljefondet.

– Vær forsiktig

Den voldsommme oppgangen har kommet som julekvelden på kjerringa på de fleste ekspertene. Men supermegler Peter Warren hos Warren-Wicklund vil ikke innrømme at han er overrasket.

– Hiver du en sprettball hardt nok i bakken, spretter det kraftig til værs igjen, sier han til TV 2 Nettavisen.

Tusenvis av norske aksjeeiere har tjent fett på oppturen de siste månedene. Warren se ingen grunn til at ikke du også kan være med, forutsatt at du trår ytterst varsomt. Snur markedet, må du være kjapp med å komme deg ut.

– Det er ingen grunn til ikke å være med nå, men da må du være klar over risikoen og kjøre stop-loss, sier han.

Særnorsk

Oslo Børs har steget vesentlig mer enn de fleste børsene i Europa det siste halvåret.

– Norske aksjer har vært billigere. I tillegg er det norske markedet mindre likvid, og kursene presses mer opp når det først går oppover, sier Warren, som påpeker at den særnorske oppgangen reflekterer at risikoen er høyere hjemme enn ute.

Norske selskaper har også nytt godt av gjentatte rentekutt fra Norges Bank, mener supermegleren.

Når omslaget eventuelt kommer, tør ikke Warren spå noe sikkert om.

– Risikoen ligger i hva som foregår internasjonalt. Hvis de internasjonale børsene begynner å vise svakhetstegn, vil det gå ned også i Norge, poengterer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.