Gå til sidens hovedinnhold

Børsen på dunken

Full fest i går - nå river meglere og investorer seg i håret.

Nedturen blir større og større på Oslo Børs etter at oljeprisen nå for alvor flørter ned mot 100 dollar per fat.

Les mer børs og finans på NA24

Det er børslokomotivene som trekker hele børsen med seg nedover. Hovedindeksen faller 3,03 prosent til 367,45 poeng. Så lavt har ikke Oslo Børs vært siden 22. januar da hovedindeksen foreløpig bunnet ut på 355,81 poeng. I forrige uke falt børsen 13 prosent.

Ekspertene og strategene er stort sett enige. Den finansielle redningsaksjonen fra de amerikanske myndighetene vil kun gi kortvarige effekter i aksjemarkedet. Fortsatt er usikkerheten stor og vekstutsiktene i verdensøkonomien er langt fra bedret. Dette synet har gjort at råvaremarkedet har svekket seg betraktelig.

Ved lunsjtider tirsdag faller kontraktene på nordsjøolje med 1,53 prosent til 101,86 dollar per fat. Det igjen har sendt StatoilHydro ned 3,52 prosent til 139,90 kroner.

Yara fremstår sammen med REC som de store taperne. De to gigantene i norsk målestokk får unngjelde av aksjonærene. Yara-aksjen blir sendt ned 6,18 prosent til 281,50 kroner. Meglerhuset UBS kutter kursmålet i Yara til 340 kroner fra 350 kroner, men har oppjustert anbefalingen til nøytral fra selg. Likevel ser de store utfordringer for sektoren og tror på et betydelig fall i inntjeningsestimatene fra og med utgangen av 2009.

Solenergiselskapet REC blir sendt ned 5,65 prosent til 133,50 kroner, og har så langt i år halvert seg i verdi.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Kommentarer til denne saken