*Nettavisen* Økonomi.

Børsen skled på olje og falt

Det ble en bratt nedtur på Oslo Børs tirsdag, etter at oljeprisen snudde nedover mandag kveld.

07.02.06 17:08

(NA24): Et markant fall i oljeprisen gjorde sendte Oslo Børs solid ned tirsdag. Hovedindeksen falt 1,55 prosent til 353,79 poeng.

Fokus var på oljeprisen. Den siste tiden har prisen blitt trukket oppover av geopolitisk uro, spesielt rundt Iran, mens relativt fulle lagre i USA har virket i motsatt retning. Det siste døgnet ser det siste momentet ut til å ha fått overtaket.

Prisfallet begynte på slutten av handelsdagen på råvarebørsen i New York mandag. Da lå et fat nordsjøolje for levering i mars på 64 dollar. Nå er prisen 62,50 dollar.

Dette senket oljerelaterte aksjer. Hydro og Statoil falt henholdsvis 2,5 prosent til 795 kroner og 3,3 prosent til 178 kroner. Andre oljerelaterte papirer høyt på taperlisten er Subsea 7, som kom med kvartalstall i dag, PA Resources, Scorpion Offshore og Rocksource.

DNO falt mer beskjedne 1,5 prosent i dag til 47,30 kroner, etter at aksjen falt kraftig i går på skuffende boreresultater i Jemen.

Børstaper ble IT-selskapet Firm, som falt 8 prosent til 17,50 kroner, riktignok på svært beskjedent volum.

SAS, som burde tjene på lavere oljepris, falt 4 prosent til 87 kroner etter å ha kommet med månedlige trafikktall.

På den positive siden markerte videokonferanseselskapet Tandberg seg. Aksjen steg 8 prosent til 51,25 kroner, etter også å ha steget 4 prosent i minuttene før børsslutt mandag. Grunnen er at det litt etter klokken 16 i går ettermiddag ble meldt om store innsidekjøp fra topplederne i selskapet. Dette har beroliget mange som har vært nervøse for utviklingen etter at den tidligere toppsjefen Andrew Miller brått forsvant ut døren sist høst, samtidig som selskapet varslet om svakere tall enn ventet.

Børsvinner ble imidlertid Stavanger Aftenblad, som steg 16 prosent til 109 kroner. Her var riktignok volumet mikroskopiske 100 aksjer, men det er likevel verdt å merke seg at dette er den høyeste kursen siden 1998, og en firedobling fra bunnivåene våren 2003.

Ementor steg også markante 5 prosent til 2,82 kroner, etter å ha informert om en stor kontrakt med Barne-, ungdoms- og familieetaten. Selskapet meldte før helgen om fusjonsplaner med danske Topnordic.

Aker Yards fulgte opp den pene oppgangen fra i går, og steg i dag 3,6 prosent til 359 kroner. Selskapet meldte i går før børs at det skal bygge verdens største cruiseskip for Royal Caribbean.

Det er mest røde tall på de internasjonale børsene nå, men det er få markeder som er så negative som Oslo Børs.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.