Børsen som et olja lyn

Billige oljeaksjer sender Oslo Børs opp hele fire prosent torsdag. Sjekk kursene akkurat nå.

15.06.06 16:02

FØLG KURSENE MINUTT FOR MINUTT

Oslo Børs har foreløpig lagt tidligere skuffelser bak seg og optimistene blant investorene har tatt over styringen. Aksjene på den oljetunge børsen har fått mye juling den siste tiden og stiger hele 4,30 prosent til 456,82 kroner ved lunsjtider.

NA24 - din næringslivsavis

Dagens børsfest skyldes en bred oppgang. Hele 131 aksjer stiger, mens det kun er tre aksjer som faller. Flere av tungvekterne er knallsterke, selv om omsetningen er noe laber.

Statoil i oljerus
Det er oljeprisen som drar Oslo Børs opp torsdag. Lagertall fra USA gjorde at oljeprisen steg mot slutten av dagen. Råoljelagrene minket mer enn ventet og dette sammen med at kineserne stadig importerer mer olje løftet oljeaksjen rundt om i verden.

Statoil har i dag kapitalmarkedsdag i Stavanger og Helge Lund kan melde om flere funn på norsk sokkel. Lund mener at Statoil vil beholde den daglige produksjonen på over en million fat helt frem til 2015. Oljetungvekteren har også kommet med oppdateringer i forbindelse med Valemonfunnet nær Kvitebjørnfeltet samt Morvin-prospektet til Statoil på Haltenbanken.

Statoil er den desidert mest omsatte aksjen denne dagen og stiger 3,88 prosent til 160,50 kroner. Meglerhuset DnB NOR Markets gjentar i dag kjøpsanbefalingen og har et kursmål på 200 kroner i aksjen.

Norsk Hydro er også eksponert i funnene til operatør Statoil. Aksjekursen stiger 5,48 prosent til 154 kroner.

Kjøpedag og billige aksjer
- I dag er det en kjøpedag, i går var den en selgedag, sier analytiker Lars Maris Furu i Fondsfinans til NA24 iMarkedet og mener at oljeaksjene hadde kommet altfor langt ned.

Oljeaksjene Statoil og Norsk Hydro prises til mellom 7,5 til 8 ganger inntjeningen, og Fondsfinans-analytikeren mener det er altfor billig.

- Det som gjør meg mer trygg på denne oppgangen er at vi har kommet litt ned på oljeprisen, og at det ikke er så stor nedsiden igjen på oljeprisen, fortsetter Furu til NA24 iMarkedet.

Furu mener at oljeprisen ikke skal så mye mer ned og ser en bunn på 65 dollar.

Prisen på et fat nordsjøolje er opp 0,85 prosent til 67,55 dollar torsdag ved lunsjtider. Dollaren holder seg stabilt på rundt 6,22 kroner.

DNO og Altinex
De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex stiger henholdsvis 5,97 prosent til 51,50 kroner og 5,88 prosent til 1,26 kroner.

Meglerhuset Pareto lot seg imponere av DNOs funn i Irak, og venter at det kommer mer fra selskapets prosjekter i Irak. De mener også at det er stort potensial for reserveøkninger i Irak og Norge. Meglerhuset hever kursmålet i DNO til 55 kroner fra 45 kroner og anbefaler kjøp.

Pareto har også en kjøpsanbefaling i oljeselskapet Altinex og har satt kursmålet i aksjen til 1,75 kroner. Pareto mener at selskapet er moderat verdivurdert og venter at verdsettingen vil bedres.

Oljeserviceaksjene stiger på god utvikling i sektoren. Petroleum Geo Service stiger hele 5,52 prosent, SeaDrill klatrer 4,96 prosent, mens TGS-Nopec stikker hele 11,11 prosent.

Laksefest
Lakseaksjene stiger også denne dagen etter å ha fått ufortjent mye juling i forbindelse med den siste tidens børsras. Pan Fish blir løftet hele 7,12 prosent, mens Cermaq stiger 5,37 prosent. Lerøy Seafood klatrer 5,69 prosent.

Eidsiva Rederi er så langt dagens vinner med en oppgang på 23,88 prosent. Det er kun omsatt en børspost.

Vollvik-yndlingen DynaPel følger etter og stiger 21,55 prosent, mens Artumas Group stiger 16,79 prosent.

Int. Gold Exploration har fått en rekyl de siste dagene etter et massivt fall i løpet av børsraset. Aksjen stiger 13,96 prosent torsdag til 3,51 kroner. Råvareoppgangen rundt om i verden gjør at også gullprisen stiger.

De tre aksjene som inngår på taperlisten er grunnfondsbeviset Sparebanken Møre som faller 0,77 prosent, mens Olav Thon Eiendomsselskap faller 0,75 prosent. En av gårdagens vinnere, Inmeta, faller 0,33 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.