NEW YORK (Nettavisen): Det var kraftig børsoppgang på Wall Street mandag.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Dow Jones starter opp hele 700 poeng, eller rundt tre prosent. Mandag kveld like før stengetid var oppgangen på hele 1011 poeng, eller 4,3 prosent, men ved stengetid endte den opp 3,85 prosent.

Les også: Nå tester Kina fem vaksiner på mennesker - kommer med et løfte til verden

Den kraftige oppgangen er blant annet drevet frem av nyheter fra selskapet Moderna, som jobber med vaksine mot koronaviruset.

Les: Historien om det ekstreme pengetapet går verden rundt: – Jeg angrer ikke!

Børsoppgang på 26 prosent

Selskapet opplyser på mandag at de er i en tidlig fase med en ny vaksine, der de nå tester ut vaksinen på mennesker. De opplyser at vaksinen de tester produserte antistoffer for Covid 19 hos samtlige 45 deltakere.

Les: 98 koronadødsfall kobles til denne bygningen

Under arbeidet med vaksinen fikk pasientene, som var delt opp i tre grupper på 15 personer, en dose på enten 25, 100 eller 250 mikrogram. Etter dag 43, to uker etter at alle hadde fått dose nummer to, var nivået med antistoffer i gruppen som hadde fått 25 mikrogram på nivå med det man ser i blodprøver hos pasienter som har blitt friske etter å ha hatt koronaviruset.

Les også: Turistmagnet vil betale halvparten av flybilletten din om du kommer dit på ferie

Selskapet opplyser også at vaksinen produserte nøytraliserende antistoffer hos minst åtte av pasientene. Ifølge eksperter er nøytraliserende antistoffer viktig for å oppnå beskyttelse. Moderna er det første selskapet som offentliggjør testresultater fra vaksinetester som er utført på mennesker. Selskapet sier at de forventer å gå over i fase tre i juli i år.

Selskapet hadde en oppgang på hele 26 prosent kort tid etter åpning, og endte til slutt 20 prosent opp, melder CNBC.

Mens Dow Jones endte opp 3,85 prosent, endte S&P 500 opp rundt 3,15 prosent, mens Nasdaq Composite endte opp 2,44 prosent. Mandagen ble dermed den beste dagen på Wall Street på over en måned.

Kraftig børsoppgang for Disney, fly og cruise

På grunn av vaksinenyheten, er det også børsoppgang for flere av selskapene som vil nyte godt av en ny vaksine. Disney er derfor opp rundt 6,3 prosent, mens MGM resorts er opp 8,7 prosent.

Les: Kona til Tom Hanks sier hun ble slått ut av malariamedisin etter koronasykdom: - Ekstreme bivirkninger

Cruise-selskapet Carnival er opp 7,4 prosent, mens flyselskapene Delta, United Airlines og American er opp rundt 10 prosent.

Også flere amerikanske banker har kraftig oppgang på børsen.

Oslo Børs endte opp 2,38 prosent på mandag, til 771,58 prosent.

- Vaksine i beste fall høsten 2021

Mens noen snakker om en korona vaksine allerede til høsten, uttalte Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttets i forrige uke at det vil ta minst ett år til, kanskje to eller tre.

– I aller beste fall kan vi vaksinere her i Norge i løpet av høsten 2021. Mer realistisk vil det skje et år eller to etter det. I verste fall vil det gå enda flere år. Men før eller senere har vi en vaksine, sier professoren og overlegen i FHI til NTB.

Les: FHI-overlege: Vi må vente flere år på en koronavaksine

Minst 100 vaksiner er nå under utvikling og minst åtte av dem testes ut på mennesker.

Les: FHI: I disse kommunene er det nå ingen som er smittet