Gå til sidens hovedinnhold

Børsene faller i Asia

Asias børser faller som ventet mandag. Men nedgraderingen av USA er som et teselskap å regne i forhold til bekymringene i Europa.

Etter den historiske nedgraderingen av USAs kredittverdighet i forrige uke raste indeksene på europeiske børser fredag. Som ventet fortsetter utviklingen i Asia mandag. Men ikke så ille som enkelte fryktet.

For eksempel er Nikkei-indeksen i Japan ned bare to prosent en time før stengetid (07.00 norsk tid).

Kospi-indeksen i Seoul var på samme tid ned 3,5 prosent, Hong Kongs- Hang Seng-indeks er ned cirka fire prosent, mens Shanghais Composit-indeks er ned 3,7 prosent.

- Som et teselskap i forhold
Nedgangen er imidlertid ikke bare et resultat av nedgraderingen av USA. Stadig flere eksperter mener at utviklingen i Europa er farligere for verdensøkonomien:

- Det største bekymringen i finansverdenen nå er usikkerheten i Europa. Dersom den Europeiske Sentralbanken ikke får kontroll på utviklingen i Spania og Italia blir det som skjer i USA som et teselskap i forhold, sier CNNs ankermann Richard Quest mandag morgen.

- Nedgraderingen er åpenbart en svært symbolsk og historisk hendelse. Men episenteret for denne krisen, i motsetning til i 2008, er i stor grad i eurosonen. Så jeg tror markedene vil fokusere mye på hva politikerne i eurosonen gjør de neste ukene, sier økonom Paul Sheard i det japanske finansselskapet Nomura.

Lover tiltak
I en uttalelse sent søndag kveld understreker den Europeiske sentralbanken at den mener alvor med uttalelser om støttetiltak overfor Spania og Italia. Noe som trolig betyr at den øyeblikkelig vil sette i gang oppkjøp av statsgjeld i to av Europas største økonomier.

G7-landene lover samtidig samordnede tiltak for å sikre økonomisk vekst og dempe uroen i finansmarkedene.

- Ingen endringer i de fundamentale forholdene kan forklare den spente finansielle situasjonen som Spania og Italia har stått overfor i det siste, heter det i uttalelsen fra G7.

Flykter til gull og Sveits
Usikkerheten som herjer finansmarkedene gjør at sveitsiske franc fortsetter sin styrking og noteres til ny all time high mot US dollar mandag. Også gullprisene noteres til rekordhøye nivåer på asiatiske børser mandag.

Kommentarer til denne saken