Gå til sidens hovedinnhold

Børsene fikk ledighetssjokk

Børsfolket er nervøse etter den kraftige oppgangen de siste månedene. Skuffende arbeidsmarkedstall fra USA fikk dem til å sette kaffen i halsen.

Investorene reagerte spontant på de dårlige nyhetene, og sendte hovedindeksen ett poeng ned i minuttene etter at tallene ble publisert klokka 14.30. Men investorene fikk åpenbart summet seg litt igjen og indeksen sluttet dagen på 206,12 poeng, som var 0,81 poeng opp fra torsdag.

DnB-økonomen Eirik Larsen sier til TV 2 Nettavisen at økningen i sysselsettingen på 21.000 personer i februar er en gedigen skuffelse. Analytikerne hadde på forhånd anslått sysselsettingsveksten til 130.000.

Tallene førte til at tiårsrenta i USA svekket seg med 0,15 prosentpoeng på få sekunder.

- De som hadde ventet seg en renteheving fra den amerikanske sentralbanken, må nå smøre seg med en del mer tålmodighet, sier han.

Fredag ble det kjent at styret i Orkla slett ikke er fornøyd med arbeidet til konsernsjef Finn Jebsen. Dersom Jebsen blir byttet ut, kan dette gi positive effekter for selskapet, opplyser en megler til TDN Finans. Får Orkla inn en ny sjef, kan dette bety langt større aksjonærvennlighet, og en mulig oppspiltting av selskapet.

Orkla-aksjen sluttet opp tre kroner til 197 kroner aksjen i en handel på 175 millioner kroner.

Øverst på listen over de mest omsatte aksjene i dag ruver DnB NOR, som har steget halvannen prosent. Det ble handlet DnB NOR-aksjer for 451 millioner kroner.

Et lite stykke bak ligger Norsk Hydro, som har falt 0,19 prosent. Norsk Hydro ventes å starte boringen av en ny letebrønn på Anaran i april. Den tidligere letebrønnen i området ble stengt på grunn av tekniske problemer.

Det var sterk oljefokus på børsen fredag, med høyere oljepris og ny lisensrunde fra britiske myndigheter.

Aksjekursen i Statoil steg med 1,15 prosent i solid handel. Aker Kværner steg med nær fire prosent til 146 kroner aksjen og det ble handlet aksjer i selskapet for nærmere 200 millioner kroner.

Teknologi har ikke vært i skuddet i dag, og it-indeksen falt med 0,73 prosent. Opticom er blant de få som gikk mot strømmen. Aksjen steg med 3,4 prosent på ny optimisme, blant annet fordi Opticoms brikke ble nevnt på en Intel-presentasjon i foririge uke.

USA-markedet åpnet ned, men tendensen snudde og ved 16.45-tiden var Dow Jones-indeksen opp 0,54 prosent og Nasdaq-indeksen var opp rundt en halv prosent.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot