*Nettavisen* Økonomi.

Børsene i Kina stuper som følge av virusfrykt

En mann passerer oversikten over Nikkei-indeksen i Tokyo fredag. Shanghai-indeksen i Kina falt 8,7 prosent ved åpning mandag som følge av økende frykt for at Wuhan-viruset vil dempe global vekst i økonomien. Illustrasjonsfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

KNALLRØDT I KINA: Shanghai-indeksen i Kina falt 8,7 prosent ved åpning mandag som følge av økende frykt for at Coronaviruset vil dempe global vekst i økonomien. Illustrasjonsfoto: En mann spaserer forbi en skjerm som viser  oversikten over Nikkei-indeksen i Tokyo. Foto: Eugene Hoshiko (AP / NTB scanpix)

Både Shanghai og Shenzhen falt nesten 9 prosent ved åpning mandag som følge av økende frykt for at Wuhan-viruset vil dempe global vekst i økonomien.

03.02.20 09:11

Shanghai-indeksen falt hele 8,73 prosent ved åpning mandag. Fallet var enda større på Shenzen-indeksen, som åpnet 8,99 prosent i minus.

Stupet på børsene kom som følge av nyheten om at enda flere har død av Wuhan-viruset.

Også andre markeder falt mandag, blant andre falt børsen i Taiwan 2,8 prosent ved åpning. Hang Seng-indeksen i Hongkong startet derimot uka i pluss, 0,17 prosent.

Les også: Coop utbetaler rekordsum til nordmenn: Ber folk sjekke kontoen

I Tokyo falt Nikkei-indeksen 1,64 prosent ved åpning, mens den bredere Topix-indeksen falt 1,52 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre. DRAMATISK FALL: Etter å ha vært stengt i over en uke åpnser Kinas børser med et loddrett fall mandag 03.02.20

DRAMATISK FALL: Etter å ha vært stengt i over en uke åpner Kinas børser med et loddrett fall (gul ring) mandag 03.02.20 Foto: Skjermbilde (Google)

Oppdatering: Hovedindeksen på Shanghai-børsen hentet seg noe inn og endte ned åtte prosent for dagen. Når det gjenstår én time av handelen i Hongkong, er hovedindeksen Hang Seng i pluss 0,16 prosent.

Nikkei 225 i Japan endte ned 1,01 prosent, Seouls KOSPI endte uendret, mens Straits Times i Singapore er ned 1,09 prosent to timer før stengetid.

Børsene i Kina har vært feriestengt i over en uke i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår og etter at børsene i Tokyo åpnet, uttalte strateg Yukino Yamada i Daiwa Securities, at investorer var forsiktige mandag i frykt for et potensielt fall i det kinesiske markedet.

Les også: Skrekktall på børsene på grunn av virusfrykt

Yamada påpekte at også amerikanske aksjers kraftige fall fredag, da amerikanske myndigheter forbød utenlandske statsborgere som nylig har vært i Kina, å komme inn i landet, påvirker mandagens negative sentiment. Det har heller ikke hjulpet på markedene at Verdens helseorganisasjon (WHO) i forrige uke erklærte coronaviruset som en internasjonal folkehelsekrise.

Samtidig som markedene åpnet mandag, pumpet regjeringen i Kina en sum tilsvarende 1.600 milliarder kroner inn i finanssystemet for å stabilisere økonomien under virusepidemien.

I en uttalelse fra landets sentralbank het det søndag at summen skal sikre likviditet i bankvesenet og bidra til å stabilisere valutamarkedet.

Stephen Innes fra AxiCorp uttalte søndag at det ikke er stupet ved åpning mandag som vil ha stor betydning, men heller «etterskjelvene».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag