*Nettavisen* Økonomi.

Børsfall etter terrorangrep

Børsene faller kraftig over hele Europa etter meldingene om eksplosjoner i London, med flyselskapene i spissen. Oljeprisen stuper.

07.07.05 14:50

London-børsen har i skrivende stund falt 3,29 prosent, etter at 90 personer er rapportert skadet eller drept etter eksplosjoner på undergrunnsbanen. Dette er det største fallet siden terrorangrepene 11. september 2001. Også det britiske pundet faller etter meldingene om eksplosjoner.

Metallbørsen London Metal Exchange har stengt gulvhandelen, men holder fortsatt den elektroniske handelen åpen. Selskaper i finansdistriktet City har iverksatt tiltak for å beskytte sine ansatte, og finanssenteret London Clearing House har ifølge BBC blitt evakuert.

Særlig fly- og reiselivsaksjene aksjene faller kraftig, slik de gjorde etter terrorangrepet i USA for fire år siden, tross meldinger om at flyplassene i London opererer tilnærmet som normalt. Flyselskapet Ryanair faller 8,4 prosent, mens British Airways har et kursfall på 5,9 prosent. Hotellkjeden Hilton faller fire prosent, mens Intercontinental Hotels opplever et kursfall på 4,9 prosent.

På Oslo Børs faller både flyselskapet SAS og cruiserederiet RCL med over seks prosent, mens Norwegian Air Shuttle opplever et fall på hele 9,26 prosent.

Faller i hele Europa
Også andre børser i Europa faller markant. Frankfurt-børsen er ned med 3,91 prosent, mens Paris-børsen har falt 3,24 prosent.

- Dette har senket markeder over hele Europa. Alle venter på å høre om det har skjedd et terrorangrep og markedene vil holde seg nede til de har blitt fortalt noe annet, sier Barcelona-megleren Luis Benguerel til Bloomberg News.

Blodrødt i Oslo
Hovedindeksen på Oslo Børs har falt hele 4,59 prosent, som er det største kursfallet i Europa. Bare fem selskaper har i skrivende stund hatt en positiv kursutvikling i løpet av dagen, mens 187 selskaper faller i kurs.

- Vi var ned bortimot én prosent da meldingen om fra London, men kursene har gått kraftig ned etter det. Det er egentlig ikke veldig mye vi kan si om dette, annet enn hva man kan se selv, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag