Verdens mest verdifulle selskap (se lengst ned i artikkelen) kom i kveld norsk tid med regnskapstall for tredje kvartal. Apple har såkalt avvikende regnskapsår, tredje kvartal er perioden april til juni. Tallene ble lagt frem rett etter at USA-børsene stengte.

Og kvartalstallene viser at de totale inntektene utgjorde 83 milliarder dollar, bunnlinjen 19,4 milliarder dollar, mot 21,7 milliarder dollar i samme kvartal i fjor. Giganten tjente i foregående kvartal 1,20 dollar per aksje, ned fra 1,31 dollar i samme kvartal for ett år siden.

I tredje kvartal i fjor omsatte Apple for 81,4 milliarder dollar, slik at oppgangen er på 2 prosent. Til tross for usikre tider leverer giganten bedre enn fryktet.

– Dette kvartalets rekordresultater viser Apples vedvarende anstrengelser for nyskapning og å se etter nye muligheter. Det beriker livet til våre kunder, sier Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding.

Apple-aksjen var da børsene stengte kl 22 norsk tid opp 0,36 prosent til 157,35 dollar. Regnskapstallene kom etter at USA-børsene var stengt. I etterhandelen var økningen på 1 prosent før Apple offentliggjorde tallene ved 22.30-tiden, men aksjen var opp 3,5 prosent til nesten 163 dollar 15 minutter senere før det roet seg litt ned.

Les også: Apple og Google truer med å slette tusenvis av apper: Last ned favorittene dine nå

Ventet nedgang

Inntektene fra salget av iPhone er alltid det mest spennende ved Apple-tallene, fordi de står for den desidert største delen av totalen. iPhone-inntektene utgjorde i tredje kvartal 40,7 milliarder dollar, en oppgang fra 39,6 milliarder dollar i tredje kvartal 2021.

Inntektene fra iPhone-salget var av analytikerne ventet å falle til 38,6 milliarder fra april til juni i år. Tallene ble derfor langt bedre enn fryktet. iPhone-inntektene stod i tredje kvartal for 49 prosent av de totale inntektene-

Analytikerne spådde i gjennomsnitt 82,8 milliarder dollar i totale inntekter for Apple i tredje kvartal, altså svimlende 821 milliarder norske kroner. De trodde videre at Apple i kvartalet ville tjene 1,16 dollar per aksje. Fasiten ble litt bedre.

Cook mener tallen for tredje kvartal viser Apples evne til å drive effektivt til tross for de utfordrende tidene. Tallene i tredje kvartal i år er rekordhøye for akkurat dette kvartalet Installasjon av nye enheter har aldri vært høyere noen steder i verden.

Les også: Her surfer badevaktene på mobilen – skulle hatt blikket festet på stranden: – Dette vil få konsekvenser

Velstående kunder

CNBC skrev i en oppdatering før tallene at så langt har iPhone-salget vært relativt bra for Apple. iPhone-kundene er stort sett i den øvre enden av markedet. I Norge koster en ny iPhone 13 typisk 10.000-13.000 kroner, litt avhengig av modellen.

Men det er tegn på at kundene utsetter kjøp av iPhone og Mac på grunn av den høye amerikanske prisveksten og faren for nedgangstider. USA er nå rent teknisk i en resesjon, det vil si fall i bruttonasjonalproduktet i to kvartaler på rad.

MarketWatch skrev før tallene at etterspørselen etter nye iPhone-telefoner er blitt et mye større tema nå som inflasjonen i USA er så høy. Apple skal lage en ny versjon (iPhone 14) som i USA vil koste mer enn 1000 dollar, 10.000 norske kroner. Bekymringene er gått fra leveranseproblemer til manglende etterspørsel.

Apple dro når koronapandemien brøt ut nytte av at regjeringene hjalp husholdninger og bedrifter med omfattende støttepakker. Den tiden er over, nå handler det om å selge dyre telefoner der husholdningene sliter med en skyhøy prisvekst og reallønnsnedgang.

Les også: Ny undersøkelse om mobilbruk bak rattet: – De prøver å lure oss

Signaler

– Når vi ser frem mot september, er øynene rettet mot signaler om en nedgang i etterspørselen foran lanseringen av iPhone 14, siterer Marketwatch analytiker Katy Huberty i Morgan Stanley.

En annen bekymring er leveransene, som følge av midlertidige stenginger av fabrikker i Kina. Men leveranseproblemer er altså byttet ut med om kundene vil kjøpe nok smarttelefoner.

I foregående kvartal utgjorde de totale inntektene til Apple rekordhøye 97,3 milliarder dollar, en økning på 9 prosent fra samme kvartal i fjor. Salget av Iphones-økte da med 5,5 prosent til 50,57 milliarder dollar.

I foregående kvartal stod iPhone-salget for 52 prosent av de totale inntektene, Mac-salget til sammenlikning for 10,7 prosent og iPad for under 8 prosent.

Les også: Her surfer badevaktene på mobilen – skulle hatt blikket festet på stranden: – Dette vil få konsekvenser

Dobbelte av Oljefondet

Apple har torsdag kveld norsk tid en markedsverdi på hele 2550 milliarder dollar, 25.230 milliarder norske kroner. Det er over det dobbelte av Oljefondet og gjør altså selskapet til verdens mest verdfulle.

Men som grafen under viser, har også Apple-aksjen måttet tåle en nedgang i år, selv om nedgangen på drøyt 11 prosent er langt mindre enn for mange av de andre teknologiaksjene.

Oljefondet eide ved utgangen av fjoråret 0,84 prosent av Apple og aksjer for 217 milliarder kroner. I dag er verdien av Apple-aksjene på rundt 193 milliarder.