Det børsnoterte flyselskapet skriver i en melding tirsdag morgen at de leverer på strategien om å bevege seg fra vekst til lønnsomhet. Den planlagte kapasitetsreduksjonen og optimaliseringen av rutenettet begynner å få en positiv effekt på trafikktallene.

Trafikktall for desember i fjor viser at enhetsinntekten er 21 prosent høyere enn i desember 2018. Aksjemarkedet svarer med å sende Norwegian.asken opp 5 prosent tirsdag morgen til 40,50 kroner (se grafen under).

Totalt økte enhetsinntekten med 7 prosent fra 2018 til 2019, mens kabinfaktoren, altså gjennomsnittlig fyllingsgrad i flyene, var 86,6 prosent. I desember var kabinfaktoren på 83,5 prosent, som er 4,9 prosent høyere enn i tilsvarende måned i foregående år.

Les også: Helomvending etter kundestorm - her er Norwegians nye bagasjeregler

55 kroner?

De oppløftende Norwegian-tallene vekker også jubel hos analytiker Martin Stenshall i Danske Bank. Han anbefaler analytikere å kjøpe aksjen og tror den kan stige til så mye som 55 kroner innen et år. I så fall vil det være en økning på 37 prosent fra dagens kursnivåer rett over 40 kroner.

I tillegg til de økte inntektene og det pågående kostnadskuttprogrammet er Stenshall opptatt av hva som skjer med 737 Max-flåten.

Norwegian har i likhet med andre flyselskap måttet sette denne flåten på bakken, men det kan vente en stor erstatning fra flyprodusenten Boeing, kanskje opp mot 3 milliarder kroner.

Les også: 737 Max-stans - tror billettprisene vil øke

Imponerende

En som også er fornøyd med Norwegian-tallene, er Norwegians ferske toppsjef Jacob Schram.

- Etter bare noen få dager i min nye rolle som konsernsjef er det en glede for meg å presentere positive trafikktall. Gjennom 2019 har Norwegians dedikerte ansatte gjort en imponerende innsats for å levere strategien fra vekst til lønnsomhet, uttaler Schram i børsmeldingen.

Les også: Norwegian-bråket - Sigmund snudde og byttet fly

Han sier at gjennom fjoråret har Norwegian arbeidet med å redusere kapasiteten i tråd med etterspørselen. Flyselskapet jobber kontinuerlig med å få en rutestruktur tilpasset store sesongmessige svingninger.

I alt 2.255.109 passasjerer fløy med Norwegian i fjorårets siste måned. Kapasiteten ble redusert betydelig i desember 2019, som er i tråd med det Norwegian tidligere har kommunisert til markedet.

Les også: Norwegian må ha nødhjelp

Betydelig ned

I desember i fjor falt kapasiteten med 25 prosent sammenliknet med tilsvarende måned i 2018. Passasjertrafikken var ned 21 prosent i perioden. For hele fjoråret var kapasiteten opp 1 prosent, mens Norwegian tidligere har signalisert nullvekst fra 2018.

CO2-utslippene i fjor ble redusert med 4 prosent, som følge av en yngre og mer utslipppsvennlig flåte.

I 2019 var kapasiteten målt som antall tilbudte setekilometere 1 prosent høyere enn i 2018. Mer enn 36 millioner passasjerer fløy med Norwegian i fjoråret.