Styringsrenten ble som ventet holdt uendret i intervallet 0–0,25 prosent på rentemøtet onsdag. mer oppløftende var det at den amerikanske sentralbanken (Fed) løftet anslagene for den økonomiske veksten i år til hele 6,5 prosent og til 3,3 prosent neste år.

I desember var spådommen en vekst på 4,4 prosent 2021 og 3,2 prosent neste år. Det er altså vekstanslaget for iår som er kraftig oppjustert, og de amerikanske børsene reagerte positivt på signalene. Industriindeksen Dow Jones er onsdag kveld norsk tid opp 0,6 prosent (se grafen under).

Høy usikkerhet

- Fed oppjusterte jo som ventet sine estimater for realøkonomi og inflasjon. Likevel understreker sentralbanksjef Jerome Powell at selv om utsiktene har bedret seg, er usikkerheten fortsatt høy, og alt avhenger av fortsatt god utvikling med hensyn til smitte og vaksinering, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til Nettavisen Økonomi.

Hun tror ikke markedsreaksjonene vil bli veldig store som følge av beskjeden, men ser at dollaren har svekket seg litt. Det tror hun skyldes de litt forsiktige signalene om rentene fremover.

- Sentralbanken oppjusterer utsiktene, men leverer likevel et nøkternt og litt dueaktig budskap grunnet gøy risiko forbundet med pandemien, sier sjeføkonomen.

Den store spenningen har vært om Fed kommer med nye rentesignaler, akkurat som markedet venter i åndeløs spenning på hva Norges Bank vil si i morgen: Kommer den første hevingen allerede i år eller i første kvartal neste år, og blir det raskere og sterkere økning enn antatt?

Les også: Nordea spår rentesjokk for nordmenn

Naturlig oppgang

- Det er ikke gitt at Fed i dag oppjusterer sin forventning for renten. Men hvis de gjør det, tror jeg likevel at vi får en mer beskjeden oppjustering enn hva markedsrentene tilsier, sa Kari Due-Andresen noen timer før dommen var klar.

Rentemarkedet priser for tiden inn en første amerikansk renteheving ved utgangen av neste år. Signalene fra Fed nå tilsier at renten ikke heves før etter 2023. Renten skal holdes i tro til prisstigningen er kommet opp og arbeidsmarkedet er tilbake til normalt nivå.

Sentralbanken skriver at økonomien fremover avgjøres av utviklingen i koronaviruset og fremdriften vaksineringsprogrammet. Fed tar sikte på å holde inflasjonen rett over målet på 2 prosent i en tid fremover. Inflasjonen i dag er noe under målet.

Kraftig renteøkning

De lange rentene i USA har steget kraftig, blant annet som følge av de enorme stimulansepakkene til økonomien. Men representanter fra Federal Reserve har sagt at den amerikanske renteoppgangen er en naturlig markedskorreksjon basert på oppjusterte vekstforventninger.

- De har ikke vært like opptatt av å presse ned renteforventningene, men det blir veldig interessant å se hvordan de ordlegger seg, uttalte nylig Due-Andresen til Nettavisen Økonomi.

Hun sa videre at den amerikanske sentralbanken har vært veldig tydelig at USA slet med deflatoriske tendenser før pandemien, altså en for lav inflasjon. Det tilsier ikke høyere renter.

Les også: Får denne mannen rett, er det veldig dårlig nytt for pensjonen din

4. juli

Handelsbanken skriver i morgenrapporten onsdag ar USA ligger foran i vaksineringen. Gjenåpningen av samfunnet har allerede startet flere steder og vil dessuten tilta i tiden fremover.

President Joe Biden har blinket seg ut nasjonaldagen 4.juli som datoen hvor USA kan gå tilbake til en form for normalitet.

Bankens eksperter spådde på morgenen at sentralbanksjef Powell ville fortsette å understreke behovet for en ekspansiv pengepolitikk i en god stund fremover.

Ekspansiv pengepolitikk betyr svært lave renter for å stimulere økonomien og kjøp av obligasjoner for å holde rentene nede. Sistnevnte kalles «kvantitative lettelser». Fed vil kjøpe statspapirer for minimum 80 milliarder dollar i måneden, 675 milliarder kroner.