*Nettavisen* Økonomi.

Børskrakk etter Yukos-arrest

Mikhail B. Khodorovskij

Arrestasjonen av Yukos' konsernsjef og Russland rikeste mann, Mikhail Khodorkovsky (40), medførte rundjuling på børsen og endringer valutamarkedet, samt stans i fusjonssamtaler.

27.10.03 15:13

Begge de amerikanske oljeselskapene ExxonMobil og ChevronTexaco skal ha gjennomført en detaljert finansiell gjennomgang av Yukos og fortsatt være interessert i samarbeidsavtaler, skriver The Financial Times. Nå er samtalene midlertidig lagt på is.

Chevron søker en partnerskapsavtale med selskapet og en bytteavtale som gjør at selskapet kommer inn i det russiske olje- og gassmarkedet.

ExxonMobil skal være mer interessert i direkte kontroll i Yukos, og søker inntil 40 prosent eierandel.

Khodorkovsky ble arrestert i helgen fordi han "totalt ignorerte" innkallingen til et forhør forrige fredag, ifølge russiske påtalemyndigheter.

Aksjekursen til den russiske oljegiganten Yukos falt med over 18 prosent da børsen åpnet i Moskva mandag morgen. Den kraftige nedgangen er en følge av at Khodorkovskij ble arrestert i helgen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Ved 14-tiden Moskva-tid hadde aksjen falt 20 prosent. Yukos-stupet tynger hele Moskva-børsen, som stod i minus 12,5 prosent klokken 14, ifølge di.se.

Også i valutamarkedet gir Yukos-pågripelsen effekt, skriver TDN Finans. Euroen har svekket seg noe mot både dollar og yen siden fredag. Noe av nedgangen kan tilskrives arrestasjonen av Yukos-sjefen.

- Det er en del eurosalg på bakgrunn av Yukos-situasjonen. En del er bekymret for en "mininedsmelting" som i 1998, sier valutamegler Greg McKenna i National Australia Bank til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.