*Nettavisen* Økonomi.

Børskrisen fortsetter

Tirsdag kveld stupte børsen i USA og i natt fulgte Asia etter. Slik var handelsstarten for Oslo Børs.

18.09.08 09:10

I går kveld stupte børsene i USA nok en gang. I natt fulgte børsene i Asia etter.

Ifølge CNN falt Hongkongs Hang Seng med hele 7.2 prosent i natt. Den japanske Nikkei-indeksen falt 3.7 prosent og fallet påvirket også børsene både i Australia og Sør Korea negativt. Bare timer tidligere falt, ifølge finansnettstedet NA 24, amerikanske Dow Jones med litt mer enn fire prosent. Samtidig falt teknologiindeksen Nasdaq med hele 4,94 prosent.

Samtidig melder finansnettstedet E 24 at oljeprisen faller. Det er dårlig nytt like før Oslo Børs åpner.

LES OGSÅ: - Vi har ingen plan
LES OGSÅ KOMMENTAR: Kriseplan for norsk økonomi

Meglerne selv bedyret imidlertid før åpningen at de ikke gruet seg til børsåpningen klokken 09.00. Det gjorde de rett i.

Dårlig nytt
- Når man hører morgennyhetene så får man jo lyst til å finne seg en fjellhule og forsvare den med våpen, men jeg gruer meg ikke, sa hedgefondforvalter Peter Warren i WarrenWicklund.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Han sier situasjonen minner mye om forholdene i 1998.

- Alle er fortvilet og det er fullt av dystre nyheter, men jeg tror heller denne nedgangen skaper muligheter. Selv om Asia har falt kraftig trenger det ikke bli like svart i Oslo, sa Warren til Nettavisen.

Fra megler til psykolog
Aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki bedyrer også at han ikke gruer seg til handelen åpner. Men han tror åpningen kan bli tøff.

- Nå er bare spørsmålet hvor mye ned vi åpner. Hvordan det går ut over dagen er nesten umulig å si. Her svinger det veldig, og det er mer psykologi enn kalkulator som bestemmer utviklingen. I et slikt marked har flere aksjemeklere nå inntatt rollen som psykolog, sa Nyborg til Nettavisen en drøy halvtime før handelen på Oslo Børs starter.

Litt opp
De gjorde rett i ikke å grue seg, men spådommen om blodrød åpning holdt ikke vann. Ti minutter etter at Oslo Børs åpnet for handel hadde verdien på aksjene steget med 1,56 prosent.

På frankfurtbørsen var utviklingen motsatt. Der sank verdien på DAX-indeksen med 1.75 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.