NEW YORK (Nettavisen/NTB): Dow Jones var ned hele 200 poeng tidligere på tirsdag, melder CNBC. Årsaken er at Nancy Pelosi, leder for Representantenes hus i USA, varsler en kunngjøring senere på tirsdagen, som knyttes til en mulig riksrettssak mot president Donald Trump på grunn av Ukraina-samtalen.

The Dow Jones endte ned 140 poeng, eller 0,5 prosent, etter først å ha vært opp 100 poeng og så ned 200 poeng, mens S&P 500 endte ned 0,8 prosent, den største nedgangen på en dag siden 23 august.

Nasdaq Composite hadde også sin verste dag på over en måned, og endte ned 1,5 prosent.

Washington Post melder tirsdag kveld at Pelosi skal innlede en prosess om riksrettssak mot Trump.

Trump skriver i en Tweet tirsdag kveld han vil offentliggjøre en utskrift av samtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Vurderer en riksrettssak mot president Donald Trump

Tirsdag kveld norsk tid ble det kjent at Nancy Pelosi og det Demokratiske parti vurderer en riksrettssak mot president Donald Trump, melder NTB.

Pelosis uttalelse kommer etter at hun har holdt møter med partifeller som har gått inn for å starte riksrettssak mot Trump.

Hun har selv tidligere vært tilbakeholden, men varsler nå en kunngjøring tirsdag ettermiddag amerikansk tid.

Demokratene vil vite om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Ukrainas president til å starte en etterforskning av Joe Bidens sønn. Tidligere visepresident Biden er blant de fremste i konkurransen om å bli Demokratenes presidentkandidat i valget i 2020, og han kan dermed bli Trumps utfordrer.

Tirsdag kveld åpner også Joe Biden for å stille Trump for riksrett hvis han holder tilbake informasjon som Kongressen etterspør.

Den tidligere visepresidenten forlangte at Trumps regjering må gi Kongressen all informasjon som de folkevalgte etterspør. I tillegg krever Biden at Trump-regjeringen må slutte å stikke kjepper i hjulene for granskinger av presidenten.

– Hvis presidenten ikke etterkommer en slik anmodning fra Kongressen, hvis han fortsetter å hindre Kongressen og ignorere loven, så gir Donald Trump etter mitt syn ikke Kongressen noe annet valg enn å starte en riksrettssak, sa Biden.

Slo alarm om telefonsamtale

Saken ble kjent etter at en tjenestemann i den amerikanske etterretningstjenesten slo alarm etter en telefonsamtale mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Tjenestemannen varslet generalinspektøren for amerikansk etterretning, Michael Atkinson, ifølge amerikanske medier.

Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske Hunter Biden, Joe Bidens sønn. Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon.

Amerikanske medier meldte mandag at Trump få dager før samtalen ba om at drøyt 3,6 milliarder kroner i militær bistand til Ukraina skulle fryses. Opplysningene kommer fra ikke navngitte kilder med kjennskap til saken.

Trump bekreftet tirsdag at USA fortsatt vil holde tilbake militær bistand til Ukraina. Han sa at Europa heller burde ta på seg ansvaret med å støtte Ukraina.

- Vennlig og helt passende samtale

Men tirsdag kveld opplyser president Trump at han vil offentliggjøre samtalen han hadde med presidenten.

- Jeg representerer i øyeblikket landet vårt i FN, men har godkjent offentliggjøring av en komplett, nedgradert og uredigert utskrift av min telefonsamtale med Ukrainas president Zelenskyj i morgen, skriver Trump i en Twitter-melding.

- Dere vil se at det var en vennlig og helt passende samtale, legger han til.

Senere på kvelden la han også ut denne Twitter-meldingen:

(NTB/Nettavisen)