OSLO/NEW YORK/BANGKOK (Nettavisen): Jubel på New York-børsen etter at president Donald Trump signerte ny handelsavtale med Kina og melding om nye skattelettelser.

Den amerikanske børsens hovedindeks, Dow Jones, åpnet onsdag ettermiddag opp 160 poeng, og passerte dermed 29.000-merket, melder CNBC. S&P 500 og Nasdaq Composite startet også opp.

Senere på ettermiddagen, etter selve signeringen, var det derimot nedgang på børsene igjen, og Dow Jones falt på nytt under 29.000 poeng.

Fasiten ved børsslutt ble imidlertid ny rekord. Etter en oppgang på 0,3 prosent endte Dow Jones på 29.030,22 poeng. Dette var første gang indeksen endte på over 29.000 poeng og er altså ny all-time-high. Den bredere indeksen S&P 500 gikk opp 0,2 prosent (6,14 poeng) til sluttnotering 3289,29 poeng - også det ny all-time-high, melder Wall Street Journal.

At indeksene beveget seg forholdsvis flatt tross handelsavtalen, skyldtes trolig at det viktigste innholdet i avtalen var kjent fra før.

Verdt å merke seg er at i tillegg til signeringen av Kina-avtalen, påvirkes også børsene av meldingen om at Trump-administrasjonen har varslet nye skattekutt senere i år.

Svakt positivt i Asia torsdag ved åpning

I Asia var mottakelsen beskjeden. Nikkei-indeksen i Tokyo åpnet marginalt opp torsdag og la på seg 0,13 prosent til 23.948,32 poeng. Den bredere Topix-indeksen tapte seg 0,01 prosent.

– Markedet i Tokyo har forventet avtalen, skriver Okasan Online Securities i en kommentar.

I Hongkong og i Kina startet aksjehandelen også svakt i pluss. Hang Seng-indeksen steg med 0,11 prosent og var på 28.806,12 like etter åpning torsdag.

Samtidig økte aksjehandelen i Shanghai med knappe 0,2 prosent, og Shenzhen-indeks la på seg magre 0,1 prosent.

Etterlengtet avtale: - Historisk gjennombrudd

Ved 17.30-tiden norsk tid ble det holdt en pressekonferanse i forbindelse med fase én av den etterlengtede handelsavtalen mellom USA og Kina. Avtalen ble så signert av president Donald Trump og den kinesiske visestatsministeren Liu He.

- Avtalen er et historisk gjennombrudd, sa Trump på pressekonferansen i forbindelse med signeringen.

- I dag tar vi et betydningsfullt steg, som aldri er blitt gjort med Kina tidligere, mot en fremtid med rettferdig og gjensidig handel med Kina. Sammen retter vi opp feilene fra fortiden, uttalte Trump.

Som en del av avtalen vil USA senke tollsatsen på enkelte kinesiske importvarer fra 15 til 7,5 prosent, melder NTB. Men USA beholder samtidig toll på kinesiske importvarer til en verdi av 370 milliarder dollar.

Ifølge amerikanerne har Kina lovet å øke importen av amerikanske produkter for minst 200 milliarder dollar i løpet av de neste to årene.

To år lang handelskrig

Avtalen kommer etter en nesten to år lang handelskrig som ble startet av USA, og som har ført til at USA og Kina har innført høye tollsatser på hverandres eksport.

Kritikere mener partene bare har oppnådd begrensede resultater i den innledende avtalen, og de vanskeligste stridsspørsmålene gjenstår.

Det amerikanske Senatets mindretallsleder, demokraten Chuck Schumer, sa tirsdag at det er oppsiktsvekkende at avtalen inneholder så lite når prisen har vært så høy.

Presidenten gjorde også et poeng av at han ikke ga skylden på tidligere handelsavtaler til Kina, men på tidligere amerikanske presidenter.

Trump sier også at han planlegger en tur til Kina.

- Jeg drar over til Kina i en ikke altfor fjern fremtid, sier Trump.

Børsrekord

Dette regner markedet med

Oppsummert er dette hva markedene har sett for seg og regnet med i forbindelse med handelsavtalen mellom USA og Kina som skal undertegnes onsdag:

DNB Markets skrev i sin morgenrapport onsdag at USA skal avstå fra de planlagte økningene i tollsatsene på en rekke forbruksvarer. Amerikanerne skal også halvere satsene på varer som fikk toll i september i fjor.

Derimot vil de første tollsatsene USA innførte for handel bestå. Disse satsene gjelder varer tilsvarende om lag 200 milliarder dollar, snaue 1800 milliarder norske kroner.

Les også: Trump knuser Norge - oppsiktsvekkende

Uvanlig

Kina på sin side forplikter seg til å øke importen av amerikanske varer med 200 milliarder dollar over en toårsperiode. I tillegg omfatter avtalen ifølge DNB intensjoner og forpliktelser på en rekke andre områder.

CNN gjør et poeng av at avtalen, som skal være på mer enn 80 sider, er nok et eksempel på president Trumps utradisjonelle holdning til handelsavtaler.

Normalt signeres ikke slike handelsavtaler mellom to land (bilaterale) av presidenten selv, men Trump har gjort dette til en vanlig praksis. Han har også signert bilaterale miniavtaler med Sør-Korea og Japan.

Det vanlige i USA er at Kongressen gjennomgår slike avtaler, slik at lovgiverne eventuelt kan endre noen punkter.

Les også: Tusen takk, president Trump!

Tatt ut

I morgenrapporten onsdag skrev Nordea Markets at aksjemarkedet har steget kraftig den siste tiden på forventninger om handelsavtalen.

Det skulle i utgangspunktet ikke bli noen større utslag i aksjekursene som følge av det som kommer i ettermiddag, men likevel ble det satt ny rekord på Wall Street. Analysesjef Erik Bruce i Nordea Markets sa imidlertid på et presseseminar tirsdag at markedene har fullt priset inn at avtalen går i boks.

Ikke bekymret

En som har sett på virkningene av handelskrigen for aksjemarkedene, er investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management. Han har konkludert med at markedene ikke har vært bekymret for nyheter rundt krigen, i hvert fall ikke i 2019.

Næss, som regner på det meste, har sett på nyhetsstrømmen rundt handelskrigen i 2018 og 2019. I 2018 var aksjemarkedet i snitt ned 0,4 prosent dagen da nyheten ble kjent og ned 0,7 prosent to dager etter.

Men i 2019 var det gjennomgående ingen utslag på selve nyhetsdagen, og aksjemarkedene var opp 0,6 prosent to dager etterpå.

Les også: Dette avgjør aksjeåret 2020

Urettferdig

Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina, verdens to største økonomier, har vart siden 2018. Da innførte Trump tollbarrierer på en rekke kinesiske varer for å endre det han mente var urettferdig handelspraksis.

Trump har ivret for å redusere USAs handelsunderskudd med utlandet og å få opp eksporten av amerikanske produkter.

Les også: Sjefstrateg advarer - analytikerne tror på mirakler

Flere amerikanske politikere og økonomer mener det store underskuddet er problematisk. USAs handelsunderskudd med Kina utgjorde i fjor nærmere 3700 milliarder norske kroner.

Det er derimot få økonomer som mener at tollbarrierer og andre begrensninger er løsningen. I USA har den pågående handelskrigen blant annet skapt trøbbel for både bønder og industriprodusenter, og det har ført til høyere priser for forbrukerne.