Børssjef uten aksjeerfaring

Hun jobber med en full gjennomgang av Oslo Børs, men erfaring som aksjetrader har hun ikke. Møt børsdirektør Bente A. Landsnes .

18.04.06 08:31

Bente A. Landsnes kom fra DnB NOR, og overtok jobben som toppsjef i Oslo Børs etter at Sven Arild Andersen gikk av ved årsskiftet.

NA24 - din nye næringslivsavis

- Det har vært så mye spennende at jeg ikke klarer å si hva som har vært mest spennende. Du har sikkert fått med deg at vi har hatt mye å gjøre. Det er mange selskaper som skal på børs, og det ser ikke ut til å stoppe, sier Landsnes til NA24 iMarkedet.

Strategisk prosess
Mens børsene i Europa slår seg sammen, byr på hverandre og er gjenstand for stor omveltning, er det rolig med Oslo Børs. De er fremdeles dominert på eiersiden av DnB NOR, som ikke er interessert i å selge.

Men Landsnes forteller til NA24 iMarkedet at de er midt i en stor strategisk prosess. Men fortelle om den vil hun ikke.

- Nei, det kan jeg ikke gjøre. Vi er midt i prosessen. Jeg synes det har vært viktig både for meg og for børsen å gå inn i en sikkelig grunnleggende prosess for å se på seg selv og veien videre, sier Landsnes.

- Er DnB NOR en bremsekloss med tanke på integrasjon?

- DnB NOR har sagt at de ikke vil selge aksjene sine. Når det gjelder de øvrige aksjonærene våre, så vet jeg ikke. Noen er langsiktige, mens andre er kortsiktige. Men DnB NOR er de eneste som har sagt at de ikke vil selge aksjene sine. Det betyr ikke at det er å stoppe en integrasjon. Men der har ikke børsen vært. Det har ikke vært en reell diskusjon, sier Landsnes.

Hun sier videre at børsen allerede har gjort flere av grepene som børsene på kontinentet nå slår seg sammen for å oppnå.

- Nå har Oslo Børs gjort ganske mye som er den grunnleggende årsaken til integrasjon, nemlig en felles plattform. Det gjorde Oslo Børs allerede i 2001 og 2002, sier Landsnes som peker på at børsen gikk inn i den nordiske NOREX alliansen.

Liten aksjeerfaring
Som børsdirektør har det kanskje vært naturlig at man har kjøpt og solgt aksjer tidligere. Landsnes har ikke all verden med erfaring.

- Jeg har ikke anledning til å handle aksjer nå, men jeg har handlet tidligere. Jeg var ansatt i DnB NOR og eide aksjer i DnB NOR, men jeg har ikke hatt andre aksjer, sier Landsnes til NA24 iMarkedet.

- Det er stadig rapporter om at privatinvestorene ikke er med på børsen. Burde Oslo Børs oppmuntre mer til dette?

- Nei. Den viktigste jobben vi skal gjøre er å opprette en trygg og sikker handelsplass. Det er en stiftelse, AksjeNorge, som har som formål å stimulere til økt privat eierskap på børsen, og den er vi med på å støtte. Men jeg synes ikke det tillegger børsens rolle å markedsføre direkte i verken privatmarkedet eller ellers, sier Landsnes.

- Har ikke Oslo Børs et image for å være rikfolks lekegrind?

- Jeg synes ikke vi har et slikt image. Jeg ser ikke på dette som en lekeplass. Dette er en handelsplass med høy integritet, sier Landsnes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.