Gå til sidens hovedinnhold

Børssmell endte i pluss

Oslo Børs fikk juling fredag morgen , men til slutt endte børsen i pluss.

Rett etter åpning var hovedindeksen ved Oslo Børs ned 1,6 prosent. Børsens desidert to største selskaper, Equinor og DNB, er 10 minutter etter åpningen ned ca. 1,4 prosent.

Rett før kl 10.30 var børsfallet bremset til rundt 1 prosent, og til slutt endte hovedindeksen opp 0,10 prosent. Equinor-aksjen steg med nesten 1,6 prosent, mens DNB falt med 0,3 prosent.

Fallet her hjemme kom etter en bred internasjonal nedgang i aksjemarkedene. I Japan er Nikkei-indeksen på morgenen ned 2,4 prosent, mens den bredere Topix-indeksen er ned 2,23 prosent.

Den brede amerikanske S&P 500-indeksen falt med 1,2 prosent torsdag. I september var indeksen ned med nærmere 5 prosent den svakeste måneden siden mars 2020. Ser vi tredje kvartalet undre ett, var det en marginal oppgang på 0,2 prosent.

Les også: Kraftig børsfall i Asia - verste måned i USA siden mars 2020

Verste på halvannet år

Amerikanske aksjemarkeder endte dagen med en nedgang mellom 0,5 og 1,5 prosent og fallet fortsetter i asiatiske markeder i dag.

September ble dermed den verste børsmåneden for S&P 500 siden mars i fjor, med en nedgang på over 4 prosent, skriver DNB-analytiker Magne Østnor i sin morgenrapport fredag.

Nordnet peker på at september måned nok en gang viser seg å være en ruglete måned i verdens aksjemarkeder. Historiske data for S&P-500 indeksen helt tilbake til 1950 viser at i løpet av de siste 71 årene, har september i snitt gitt en avkastning på minus 1,5 prosent.

Les også: Blodrødt: Den verste dagen siden i mai

Demper

Handelsbanken Capital Markets peker på flere årsaker til nedgangen i aksjemarkedene.

Delta-varianten har lagt en demper på den økonomiske aktiviteten i det korte bildet. I tillegg har de amerikanske nøkkeltallene har jevnt over overrasket på den negative siden, og det har vært uro rundt den amerikanske statsgjelden.

Den amerikanske sentralbanken nærmer seg nedtrapping av støttekjøpene, og de lange renter har steget markert i det siste. Som om ikke det er nok, er energikostnadene er høye, og det er uro rundt vekstutsiktene i Kina.