Den amerikanske sentralbanken satte onsdag kveld norsk tid opp renten til intervallet 3-3,25 prosent. Renten er dermed på det høyeste nivået siden januar 2008. Federal Reserve klinte til med en trippel renteheving i juli og det samme i juni.

Sentralbanken mener de nåværende renteøkningene er på et passende nivå. Den er sterkt opptatt av å få prisveksten i USA tilbake til det langsiktige målet på 2 prosent. Men ferske indikatorer peker på moderat vekst i produksjon og forbruk. På den annen side er sysselsettingsveksten robust, og ledigheten holder seg lav.

Det er ubalanser i tilbud og etterspørsel som følge av koronapandemien, mens krigen i Ukraina setter press på prisene. Renten kan ifølge sentralbanken være oppe på 4,4-4,9 prosent ved utgangen av året, og det er en god del høyere enn det de anslo i sommer.

Les også: Biden tordner mot Putin: – Dette bør få blodet til å fryse i årene deres

Som ventet

Markedet ventet denne gangen en økning på 0,75 prosentpoeng. Men, det var ifølge Handelsbanken 20 prosent sannsynlighet for en økning på et helt prosentpoeng.

Markedsutslagene er alltid spennende ved renteendringer. Rett før rentebeskjeden kom kl 20, lå den viktige amerikanske tiårige statsrenten på 3,57 prosent. To timer etter dommen har kanskje verdens viktigste rente falt til 3,51 prosent.

S&P 500-indeksen var før beslutningen opp 0,7 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen var opp 0,8 prosent. Da børsene stengte ved 22-tiden norsk tid, var SP 500 ned 1,7 prosent, Nasdag 1,80 prosent. Ytterligere rentehevinger kan skremme aksjeinvestorene.

Les også: Bekmørk måling fra USA: – Kan virkelig gå til helvete

Pratet opp

Handelsbanken skrev i sin morgenrapport at renteforventningene virkelig har fått fart i det siste. Flere representanter for den amerikanske sentralbanken har vært ute og pratet opp rentene.

Renteforventningene fikk virkelig fart etter forrige ukes inflasjonssjokk på 8,3 prosent, som riktig nok var ned fra 8,5 prosent i juli.

Handelsbanken tror at den norske styringsrenten kan havne på 3,25 prosent innen sommeren 2023. I USA stiger rentene mer, nå tror markedet at styringsrenten kan være oppe på rundt 4,2 prosent innen utgangen av året. De forventningene må skris opp etter dagens signaler.

Les også: Oljefondsjefen: – Dette er skrekkscenariet

Svært stramt

DNB Markets skrev i morgenrapporten onsdag at den underliggende inflasjonen i USA er kommet opp på svært høye nivåer.

USA har i likhet med Norge svært stramt arbeidsmarked og kraftig lønnsvekst. Flere ulike varegrupper i USA har ifølge DNB en usedvanlig høy prisvekst.