Børsvirring på Wall Street

Wall Street holdt stand til tross for ny oppgang i oljeprisen i USA. De store indeksene avanserte fra i går, mye takket være en oppløftende inflasjonsrapport.

16.09.04 22:48

Det har gått litt opp og litt ned på USA-børsen denne uken. Men verken orkanen Ivan eller økonomiske rapporter har klart å presse indeksene merkbart i den ene eller den andre retningen.

Lav inflasjon
Prisen på råolje for levering i oktober steg torsdag til 43,88 dollar fatet, en oppgang på 30 prosent.

Men investorene valgte i stedet å fokusere på en tam inflasjonsrapport fra myndighetene, med en kjerneinflasjon på bare 0,1 prosent. Konsumprisindeksen steg også bare 0,1 prosent i august, melder AP.

Tallet på nye arbeidsledige steg med 16.000 forrige uke, til 333.000.

- Disse rapportene er godt nytt. Tallet på ledige stiger, men fra et lavt nivå og inflasjonen er lav, sier Dick Rippe i Wachovia Securities.

- Prisoppgangen på olje er ikke så avgjørende, og det virker som markedet heller ikke ser på det slik lenger, sier Stephen Massoca i Pacific Growth Equities.

Venter renteoppgang
Trolig kan noe av ukens virring forklares ved at mange aktører avventer beslutningen som den amerikanske sentralbanken skal ta neste uke. Trolig kommer sentralbanken til å sette opp renten med et kvart poeng til 1,75 prosent.

Den lave inflasjonen vil trolig hindre at sentralbanken går drastisk til verks i tiden som kommer.

Nøkkeltallene
Industri-indeksen Dow Jones steg med 0,1 prosent eller 13,13 poeng til 10.244,49. Teknologitunge Nasdaq steg 7,56 poeng eller 0,4 prosent til 1904,08 poeng.

Den bredere Standard & Poor's 500-indeksen endte på 1123,5, en oppgang på 3,13 eller 0,3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.