Gå til sidens hovedinnhold

Braathens-sjefen fikk sjokk

SANDVIKA (TV 2 Nettavisen): Tidligere Braathens-sjef Vidar Meum fikk sjokk da han fikk vite at SAS bare hadde bruk for 250 av Braathens' bakkeansatte.

Det kom fram da Meum avla sitt vitneprov i Asker og Bærum tingrett fredag. Den tidligere toppsjefen i Braathens var innkalt som vitne i den svært omfattende arbeidsrettssaken mellom SAS-ledelsen og 369 tidligere Braathens-ansatte.

Trodde på vekst

Advokat Lars Holo, som er prosessfullmektig for SAS, brukte mye tid på å spørre ut Vidar Meum om de løftene som ble gitt til de Braathens-ansatte før selskapet ble overtatt av SAS. Braathens-ledelsen understreket ved flere anledninger at ingen medarbeidere ville miste jobben som en direkte følge av SAS-kjøpet.

Meum svarte at verken Braathens- eller SAS-ledelsen forutså nedturen i luftfarten på det tidspunktet.

- Det var vekst som sto i hodene våre da, forklarte Meum i retten.

Store synergier

Få uker etter at SAS-kjøpet var kunngjort 21. mai 2001, begynte passasjerene å svikte Braathens. Så kom 11. september. I november samme år bestemte Braathens-ledelsen seg for å kvitte seg med ti av sine 33 fly, og redusere trafikken med 30 prosent. Dette ble gjort for å berge den skakkjørte økonomien i Braathens, ifølge Meum.

20. desember ble avtalen med SAS undertegnet, og representanter for begge selskaper stakk hodene sammen for å se hvor det kunne spares penger. Det mest opplagte området var en samordning av bakketjenestene, mente Meum.

Den tidligere Braathens-sjefen la til grunn at det sammenslåtte selskapet ville ha bruk for mesteparten av Braathens’ bakkeansatte og tilhørende utstyr Besparelsespotensialet lå i størrelsesorden 30-40-50 millioner kroner i året, trodde Meum.

Fikk sjokk

Der tok han skammelig feil. Den 8. april fikk han forelag ferske tall fra SAS-ledelsen som viste at Braathens kunne spare 110 millioner kroner i året på å samordne bakketjenestene med SAS. Meum fikk samtidig vite at SAS hadde bruk for bare 250 av Braathens’ bakkeansatte.

- Da ble jeg svært overrasket, for å si det sånn, sa Meum under sitt vitneprov.

- Vi ble ganske stille både Trygve Giertsen (Braathens-direktør, red. anm.) og jeg, tilføyde han.

SAS-planen innebar at de bakkeansatte i begge selskaper skulle overføres til et nytt selskap, Scandinavian Ground Handling. De fikk de tidligere SAS-ansatte beholde sin ansiennitet og oppsigelsesvern, mens de som kom fra Braathens måtte starte på bar bakke.

Ville ikke kjempe mot

Til sammen forsvant om lag 1000 Braathens-jobber i forbindelse med omorganiseringen. 369 av dem har gått til rettssak mot sin nye arbeidsgiver.

Vidar Meum var aldri inn på tanken om å kjempe mot SAS-planen, selv om han innså at det ville gå hardt ut over de Braathens-ansatte. Grunnen var at planen ville gi besparelser som langt overgikk Meums forhåpninger.

- Det ville vært uansvarlig å si nei til den, slo Meum fast i retten.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin