*Nettavisen* Økonomi.

Braathens varsler kraftige kutt

Braathens-ansatte må belage seg på en tøff fremtid. I dag kom beskjeden om nytt kutt på 500 millioner. Nå skal Braathens bli billig-selskap.

08.12.03 13:02

Braathens' tiltak tilknyttet spareprogrammet Turnaround 2005 dobles fra 500 millioner svenske kroner, til 1 milliard svenske kroner.

Det ble besluttet på et styremøte i Braathens mandag.

- De nye kostnadsreduksjonene vil ytterligere forsterke Braathens' konkurransekraft i forhold til lavkost-konkurrentene på det norske markedet. Braathens legger med dette grunnlaget for å konkurrere på de prisnivåer som gjelder i markedet både i dag og i tiden framover, og med en tilfredsstillende lønnsomhet, skriver selskapet i en pressemelding.

Effektene av de nye tiltakene i Braathens vil i hovedsak bli tatt ut i 2004, og delvis i 2005. Dette gir en full effekt fra 2006. Selskapet har ingen tro på at kostnadskuttene lar seg gjennomføre uten at det vil føre til kutt blant de ansatte.

- Braathens har vært igjennom noen runder med nedskjæringer, og vi har omtrent halvert styrken siden SAS overtok. Det siste kostnadsvedtaket vil nok innføre en viss påvirking på personalstyrken, men vi regner med å håndtere det på en fornuftig måte, sier informasjonsdirektør i Braathens, Knut Løvstuhagen, til TV 2 Nettavisen.

Med de nye tiltakene vil Braathens kunne oppnå en enhetskostnad på 60 øre (norske) per produsert setekilometer (ASK). Dette skal føre til at selskapet får et kostnadsnivå som er fullt ut konkurransedyktig med både norske og internasjonale lavkostselskaper.

Selskapet vil likevel ikke si at de nå skal bli et lavprisselskap.

- Vi vil kunne få en konkurransekraft som er gunstig i forhold til lavpriskonkurrentene på det norske innenriksmarkedet. Ut over det vil jeg ikke kommentere noe videre, sier Løvstuhagen.

De ytterligere tiltakene som nå er besluttet gjennomført i Braathens omfatter et bredt antall aktiviteter, som for eksempel økt produktivitet når det gjelder utnyttelse av flyparken, piloter, kabinbesetning og administrasjon. Braathens vil også fokusere på økt internettsalg og billettløs reising. Programmet omfatter forbedringer og effektiviseringer i alle deler av Braathens organisasjon.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.