I januar satte Tesla ned prisen på sin bestselger Model Y med opp til 120.000 kroner. Dermed sank prisen på den rimeligste modellen til 431.845 kroner.

Etter knapt en uke bekreftet Finn.no til Nettavisen at priskuttet hadde nådd bruktbilmarkedet. Nå, over en måned senere viser ferske tall konsekvensene av priskuttet.

På tross av at det er flere biler som markeres som solgt eller avpubliseres på Finn.no så langt i år, sammenlignet med i fjor, har Tesla-salget rast.

Antall Tesla model Y som er markert solgt har falt med 26,05 prosent. Beregningen er gjort av Finn.no ved å sammenligne antallet solgte biler fra 1. til 21. januar, sammenlignet med 1. til 21. februar i år.

I samme tidsperiode er det en nedgang på 3,73 prosent for model 3.

Les også

Gratulerer, kjære Tesla-eier – du har vunnet i livets lotteri

Marginalt billigere

Det er ikke bare antallet av bilmodellene som har falt, men også prisene.

En Tesla model Y er nå 7,53 prosent billigere enn før priskuttet ble kjent. Denne sammenligningen er gjort før priskuttet, og etter priskuttet. Altså fra 1. til 13. januar, sammenlignet med 14. januar til 21. februar.

Model 3 er 6,67 prosent billigere enn før priskuttet.

I slutten av januar opplyste Finn.no til Nettavisen at gjennomsnittsprisen på annonserte Model Y den gang var barbert med 53.000 kroner etter at nyheten ble kjent.

Da var gjennomsnittsprisen for Model Y 636.000 før 13. januar og 583.000 etter 13. januar og fram til 24. januar.

Gikk hardt ut

Det var flere som gikk hardt ut mot Tesla-priskuttet. Senest på tirsdag var Renaults toppsjef, italienske Luca de Meo i Financial Times og rettet kritikk mot elbilprodusenten.

– Jeg håper Tesla fortsetter å dumpe prisen til null, men vi vil fortsette å beskytte verdien av våre elbiler. Å holde på slik ødelegger verdien av elbilen for kundene, sier de Meo oppgitt til avisen.

Han frykter at Teslas priskutt vil svekke tilliten til hele elbil-bransjen.

I januar var eieren av bruktbilbutikken «K bil» raskt ute med å si at de måtte selge selskapet videre til noen med økonomiske muskler nok til å overta.

– Varelageret vårt på 31 millioner kroner falt ti prosent på flekken, sa eier og daglig leder Magnus Groseth i «K Bil» på Rud i Bærum til Finansavisen.

Han sa også at alle som har en elbil i garasjen burde gråte.

Ikke langvarig

Men selv om prisfallet har vært stort, har Naf tidligere uttalt at det ikke vil vare evig. Tesla har nemlig kuttet prisene før, for så å øke dem igjen.

– Dette vil ikke vare i evig tid. Det er en liten luke nå, og man bør skynde seg om man vil gjøre et godt kjøp, sa kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf til NRK den gang.

– De som har kjøpt Tesla og som skal selge den igjen, vil få mye mindre for den. Det er ikke helt bra. Jeg tror det er mange som er sure nå, la han til.