– For meg har denne prosessen vært veldig tung. Det er helt ubegripelig hvor vanskelig det er å bevise at kreften skyldes jobben som brannmann, sier Sørensen i en pressemelding gjennom kreftforeningen.
Han jobbet som røykdykker i 15 år før han ble lærer. Kreftforeningen forteller at Sørensen har pustet inn giftige stoffer i jobben som røykdykker, og viser også til at brannmenn har en økt sannsynlighet for prostatakreft på mellom 15 til 30 prosent.
Selv understreker Sørensen at hele hans yrkeskarriere har gått ut på å stille opp for andre.
– Etterpå var jeg lærer på yrkesfaglig linje, og de siste 17 årene var jeg daglig leder for en stor, vernet bedrift.
Den tidligere brannmannen er overbevist om at det er jobben som røykdykker som førte til at han fikk prostatakreft. Han mener en av årsakene skyldes utstyr.
– Verneutstyret var elendig, fra topp til tå. Det er veldig trist at vi ikke visste bedre den gangen. Vi er så altfor mange som ble syke. Flere av de som allerede er døde av kreft, gikk bort etter de ble pensjonister og har gått under radaren. Problemet er enormt omfattende, sier han.
Til tross for at han er sikker på at yrket har ført til kreft, angrer han ikke på at han ble brannmann.
– Nei, det nytter ikke. Jeg angrer ikke. Det skal jeg si deg, som brannmann får du et kameratskap og et sosialt fellesskap som er helt unikt. Det oppstår personlige kameratskap, og jeg har holdt kontakten med de gamle kollegaene mine.
Sørensen har allerede mistet tidligere kollegaer til kreft, forteller han.
– Når jeg ser konsekvensene, skulle jeg ønske at vitenskapen hadde kommet lenger den gangen. Men vi visste ikke bedre, og trodde verneutstyret vi brukte var godt nok.

Nick (26) er oppgitt over at den ulykkesutsatte strekningen vrakes: – Det er helt håpløst
– Nesten umulig å bevise
I fem år har han forsøkt å få godkjent sykdommen som yrkesskade, men har foreløpig ikke lykkes.
Saken har blitt behandlet av både Trygderetten og lagmannsretten. Begge instansene har avvist Henry Sørensens krav om erstatning da de mener det ikke er tilstrekkelig bevist at jobben som brannmann har vært en utløsende årsak til kreften.
– Det er nesten umulig for brannfolk å bevise at det er jobben som har gjort dem syke. Derfor er denne saken uhyre viktig. Vi må sørge for at de som har risikert helsen for å redde liv, selv får hjelp når de trenger det, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.
Tirsdag og onsdag denne uken skal saken behandles i Høyesterett.
I dag har Sørensen store plager etter strålebehandling. I et intervju med TV 2 i sommer har Sørensen uttalt at smertene har vært svært alvorlige.
– Det har i periodevis vært et rent helvete, sier Sørensen.
Sørensen kommer ikke til være til stede i Høyesterett i morgen på grunn av sin helsesituasjon.
– Jeg fikk tilbakefall av kreften i fjor, og er nå under behandling. I tillegg sliter jeg med bivirkningene fra strålebehandlingene jeg har fått tidligere.
Nettavisen har forsøkt å få en kommentar fra NAV, men etaten forteller at for at de skal kunne uttale seg om enkeltsaker må de ha fritak fra taushetsplikten.
NAV har overfor TV 2 i sommer uttalt seg på et generelt grunnlag, og begrunnet i artikkelen at en uttalelse fra det medisinske fagmiljøet i Norge (STAMI) er en av årsakene til at etaten ikke har godkjent prostatakreft som yrkessykdom.
– Nav har derfor ikke ansett prostatakreft som et sykdomsbilde som er karakteristisk og i samsvar med det brannmenns yrkeseksponering kan fremkalle, skriver fungerende seksjonssjef i Nav Mona Kagnes i en e-post til TV 2.

Sykehus tvinges til å skru ned temperaturen for å spare strøm
– Gir ingen trygghet for brannmenn
Den tidligere brannmannen får juridisk støtte av Kreftforeningen, Brannmenn mot kreft og Fagforbundet.
– Mange har opplevd det samme som Henry. Vi setter stor pris på at han tar denne kampen på vegne av alle brannfolk. Slik det er nå, mener vi yrkesskadelovgivningen ikke gir noen trygghet for brannfolk som får yrkesrelatert kreft, sier leder i Brannmenn mot Kreft, Tommy Kristoffersen.
Sørensen og organisasjonene håper fremover at bevisbyrden snus, og at det heller er staten som må bevise at det ikke er jobben som er årsaken til kreften.
– Vi står skulder ved skulder med Henry, og hyller motet hans. Denne saken er en milepæl for alle som er utsatt for kreftrisiko på jobben, og kan bli et viktig skritt på veien mot et tryggere og mer rettferdig samfunn, sier Kreftforeningens generalsekretær Ross.
79-åringen håper saken setter en standard.
– Slik at ikke flere brannfolk må gjennom det samme som meg. For andre har det tatt så lang tid at de har dødd før de har fått svar. Jeg blir lettet om de som kommer etter meg slipper å gjennomgå det samme som meg, avslutter han.