Gå til sidens hovedinnhold

Bråstopp på Wall Street

Skuffende arbeidsmarkedstall sendte Wall Street ned fredag. Alle indekser tok helg med røde tall.

Etter en sterk uke, pekte pilene bare en vei fredag.

Industri-indeksen Dow Jones ledet at i nedgangen, mye på grunn av en rapport om sysselsetting som kom fredag morgen.

Få nye jobber
Arbeidsledigheten falt fra 5,9 til 5,7 prosent i desember, og det var en større nedgang enn ventet. Det som skuffet var at bare 1000 nye jobber ble skapt, mens analytikerne hadde sett for seg 148.000 flere sysselsatte.

Desember var den femte måneden på rad uten vesentlig vekst i sysselsettingen, selv om utviklingen i den amerikanske økonomien har vært svært positiv de siste månedene.

Arbeidsledighetstallene overrasket også analytikerne.

- Den vedvarende mangelen på arbeidsplasser kan utgjøre en alvorlig risiko for økonomiens utvikling, sier Anthony Karydakis i Bank One, ifølge AFP.

- Økonomien kan fortsette å vokse på skattekutt og økt produktivitet, men framdriften undergraves hvis ikke sysselsettingen tar seg opp, sier han.

Flere valgte likevel å tolke arbeidsmarkedstallene positivt i og med at de trolig medfører at rentenivået ikke vil endre seg med det første

Nøkkeltallene
Dow Jones endte fredag på 10.458,89 poeng, en nedgang på 1,1 prosent eller 133,55 poeng.

Etter fire dager i pluss var det også slutt for teknologiindeksen Nasdaq, som gikk ned med 0,6 prosent, eller 13,33 poeng, til 2086,92 poeng.

Den bredere Standard&Poor’s 500-indeksen endte på 1121,86 poeng, en nedgang på 0,8 prosent eller 10,06 poeng.

Nasdaq kunne likevel notere en oppgang på 4 prosent denne uken. Også Dow Jones har steget med 0,5 prosent siden mandag.

Først ute
Etter stengetid torsdag var aluminiumsprodusenten Alcoa først ute med å legge frem kvartalstallene sine. I fjerde kvartal fikk Alcoa bedre resultat enn ventet, men det skyldtes hovedsakelig skatte- og forsikringsforhold. Dermed falt aksjekursen fredag.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser