Gå til sidens hovedinnhold

Bratt utforbakke for Lasse Kjus

Det var bratt nedoverbakke i 2020 for den tidligere toppalpinisten.

Lasse Kjus er eneeier av Kjus Holding AS, som er et holdingselskap. Det er derfor lite som føres som driftsinntekter i regnskapet, de interessante postene er i finansregnskapet.

Og årsregnskapet for 2020 viser at finansinntektene stupte fra 22,8 millioner kroner i 2019 til 8,1 millioner i fjor. Det bidro sterkt til at netto finansinntekter i perioden falt fra 12,9 millioner kroner til 3,9 millioner, resultatet før skatt fra 12,4 millioner kroner til 3,1 millioner.

Kjus har likevel en betydelig bokført formue, egenkapitalen ved utgangen av fjoråret var på 62,6 millioner kroner. Mesteparten av verdiene er i aksjemarkedet, totalt 48 millioner kroner, men Kjus hadde også over 13 millioner i banken per 31. desember.

Nettavisen har prøvd å få en kommentar fra Kjus til fjorårstallene, uten å lykkes.

Les også: Else Kåss Furuseth har 10 millioner i banken

Merkevare

Kjus, som er en av Norges mestvinnende alpinister, har etter alpinkarrieren bygget opp sin egen merkevare med sportsklærprodusenten Kjus. Kjus Holding eier 96 prosent av LK Norge AS, som i fjor tapte 610.000 kroner av en omsetning på 10 millioner. LK Norge distribuerer klesmerket Kjus.

Kjus har også plassert en del av pengene i selskaper som Norgesski, som selger eiendommer på Hafjell, Funky Frozen Yogurt, som selger yogurt, smoothiebaren Smoothie Xchange, og LK Aviation.

Nettavisen skrev om 2019-tallene at Kjus gikk på en kjempesmell på skandaleselskapet Tide Forsikring. Aksjeposten hadde en bokført verdi på 6,7 millioner kroner, men er i regnskapet nedskrevet til null.

Les også: Kjempeår for Bård Tufte Johansen - dro inn 7 millioner

Forlangte sletting

Finanstilsynet forlangte i fjor sommer en omgående sletting av Tide Forsikring. Etter tilsynets vurdering hadde Tide gjentatte ganger overtrådt sine plikter etter lov og forskrift.

Tide påklaget imidlertid Finanstilsynets vedtak. Finanstilsynet besluttet derfor at vedtaket ikke skal iverksettes før tilsynet har avsluttet sin behandling av klagen.

- Tide Forsikring driver fortsatt lovlig virksomhet med godkjenning fra Finanstilsynet. Tide er sterkt uenig i Finanstilsynets vedtak og har påklaget det til Finansdepartementet. Finanstilsynet har innvilget utsatt iverksettelse. Vedtaket er etter Tides syn uriktig.

Les også: Kine Olsen Vedelden om faren Drillo: - Han er et luksusdyr

Uten grunnlag

- Mye av kritikken fra Finanstilsynet er helt uten grunnlag, og de punktene der det kan være grunnlag for kritikk, er gjennomgående vesentlig mindre alvorlige enn det Finanstilsynet synes å mene, skrev administrerende direktør Ørjan Stenberg i Tide Forsikring i en e-post til Nettavisen i september i fjor.

Finansavisen skrev i november i fjor at selskapet truet med oppbud hvis ikke eierne skjøt inn 20 millioner kroner. Tide Forsikring tapte 68 millioner kroner i 2019.

Kjus gikk også på en stygg børssmell i 2018. Da tapte han på aksjeinvesteringene i olje- og offshoresektoren.

Les også: Fantastisk år for Magnus Carlsen - dro inn over 40 millioner

Grossist i medaljer

Lasse Kjus (50) er altså en av Norges beste alpinister gjennom tidene. Kjus har ett OL-gull fra OL på Lillehammer i 1994, der han vant kombinasjonen. Han har også 3 VM-gull og ellers en rekke sølvmedaljer i mesterskap.

Kjus vant verdenscupen sammenlagt i 1996 og 1999. Under VM i Vail i 1999 tok Kjus medalje i samtlige fem grener, hvorav to gull.