– Vi selger ved for harde livet, sier Odd Rune Tveit ved Bjørkespretten Hagesenter til Nettavisen.

Etterspørselen har vært ekstrem - det meste gikk unna allerede i sommer:

– Vi hadde 1000 favn med ved denne sesongen. Vi har solgt det meste. Vi har en del småsekker igjen, rundt 250 favn ved i småsekker. Når vi har solgt det siste, er det tomt, sier Tveit.

Prisene er kraftig opp. Nettavisen har sett vedsekker på 40 liter til 159 kroner i Oslo-butikker. Plantasjen melder at snittprisen er opp fra 60-65 kroner til 129 kroner per sekk.

Etterspørselen etter ved har skutt i været i takt med energiprisene også på kontintentet, og bortfall av russiske råvarer er en viktig årsak her som med de andre energiprisene.

– Hvis det blir kaldt, blir det hektisk

Det blir ikke lett eller billig å bestille mer ved til utsalg:

– Det kan være vi får tak i noen flere småsekker fra Øst-Europa, men per nå har vi ikke tilgang på noe mer. De småsekkene vi kan få fra Øst-Europa er svindyre, legger Tveit til.

Når tror dere at det blir tomt?

– Hvis det blir kaldt, skjer det kjapt.

Tveit legger til at det meste av vedsalget i år har skjedd gjennom sommeren.

– De fleste som brenner ved til vanlig, har bestilt. De som vet de skal ha, har skaffet seg ved. Men hvis det blir kaldt, blir det hektisk.

Hagesenteret har måtte øke prisene som følge av pågangen.

– En favn ved i småsekker tar vi 115 kroner per 40 liter bjørk. Det vil bare bli dyrere utover, avslutter han.

Les også: Vinteren kan bli uvanlig varm i Europa

– Råvareprisene i Baltikum begynte å stige

Kategoriansvarlig i Plantasjen Svein Vadøy forteller at markedet har endret seg helt det siste året.

– Prisene er historiske høye. De har aldri vært på dette nivået tidligere, sier Vadøy til Nettavisen.

Det er økte kostnader generelt i verdikjeden som påvirker prisene norske forbrukere ser i butikken.

– Innkjøpspriser og utsalgspriser påvirkes av økte priser på råvarer, transport og energi.

Prisene begynte å gå oppover rundt desember i fjor, forteller kategorisjefen.

– Som en følge av at råvareprisene i Baltikum begynte å stige. Da Russland ble sanksjonert bort fra markedet, skjøt prisene i været. Russland var en stor eksportør av tømmer til Europa, sier Vadøy.

– Råvareprisene i Baltikum er nå presset til nivåer vi ikke har sett tidligere. Slik verdensbildet og situasjonen med Russland er per i dag, har ikke hjulpet på situasjonen.

Plantasjen påvirkes av råvareprisene i Baltikum fordi de blant annet kjøper ved fra Estland og Latvia.

Dette scenarioet kan gi en utsolgtsituasjon

Fra desember til nå har prisene økt med 25-30 prosent. Dette er en utvikling vi ser i hele markedet.

Prisøkningen er enda mer merkbar hvis vi ser tilbake til sommeren 2021.

– Prisene har nesten doblet seg fra i fjor sommer. I juli i fjor kostet en sekk med ved 69,90 kroner per sekk. Jo flere du kjøpte, desto billigere ble sekken. Snittprisen lå på 60-65 kroner per sekk. I dag er prisen 129 kroner per sekk. Dette er prisen de fleste leverandører har lagt seg på i markedet per i dag.

Likevel understreker Plantasjen at de har god tilgang på ved nå.

– Vi har en leverandør her i Norge hvor vi har reservert et volum som er dekkende for dette året, sier Vadøy.

– Ut i fra situasjonen vi i Plantasjen ser i dag, vil vi ha god tilgang på bjørkeved fremover.

Men ved høye strømpriser og en kald vinter, vil salget på bjørkeved øke betydelig etter vår erfaring. Det kan medføre en utsolgtsituasjon, avslutter Vadøy.

Doblet innkjøpspris

Bransjeorganisasjonen Norsk Ved Forum for vedprodusenter kan også fortelle at etterspørselen har endret seg dramatisk.

– Forholdene nå er at bjørka som råvirke, altså tømmer, har blitt kjempedyrt, sier Øyvind Stranna Larsen, fagansvarlig i organisasjonen Norsk Ved Forum for vedprodusenter til Nettavisen.

Han forklarer at årsaken til prisøkningen er fordi Russlands eksport til europeiske land har stoppet.

– Det har ført til et sug etter bjørk i markedet. Bjørk brukes også i papirindustrien. Eksportstansen har ført til at prisene på bjørkevirke har gått i taket, sier han, og presiserer:

– Det er snakk om en dobling av kubikkmeterprisen fra i fjor til i år. Da blir innkjøpsprisen for våre medlemmer veldig høy. Prisen på bjørkeved blir da høyere enn andre treslag.

Les også: Presset Biden kan gi oss enda dyrere bensin: – Det blir ikke billig denne vinteren

Mager prisøkning hos produsentene

Norsk Vedforum for vedprodusenter gjennomfører hvert år en undersøkelse hvor de spør sine medlemmer om hvilke priser de tok forrige fyringssesong, og hvilke priser de skal ta inneværende sesong.

For fyringssesongen 2022 til 2023 opplyste 80 prosent av vedprodusentene at de vil øke prisen med omtrent 15 prosent. 20 prosent kommer ikke til å øke prisene i det hele tatt.

– De ekstremprisene vi ser er ikke for ved til salgs fra våre medlemmer, sier Øyvind Stranna Larsen.

Larsen forklarer at utgangspunktet er at det er veldig mange vedprodusenter i Norge, og at det i tillegg er noen som hiver seg på markedet når etterspørselen er så stor som nå.

– Det så vi også tydelig i 2010, da hadde vi en veldig kald og lang vinter. I 2010 ble det satt rekord i vedforbruk ifølge SSB sine registreringer som startet i 1990. Da fikk vi helt nye vedprodusenter på markedet, som gikk inn for å tjene raske penger. Og noen satte prisene veldig høyt.

Les også: Sjeføkonom reagerer på massive oljekutt

- Ingen kjempeøkning

Videre sier han at de ca. 2700 vedprodusentene som er medlemmer av Norsk Ved er bevisst på at selv om etterspørselen nå virker enda høyere enn i 2010, så skrur de ikke opp prisene til himmels.

– Det er slik andre useriøse vedprodusenter gjør. Våre medlemmer er veldig innstilt på å ta vare på kundene i år, neste år, og mange år fremover. De vil ha en akseptabel prisøkning.

De må øke prisen i takt med kostnadene, og må jo i likhet med andre også ha en viss økning i sin timefortjeneste, forklarer han.

– Da er det ikke snakk om noen kjempeøkning.

Les også: Frykt for kraftig bensin-prishopp: – En total katastrofe

Flere treslag fram i lyset

– Vi er opptatt til å formidle til kundene at selv om svært mange skal ha bjørk, så finnes det flere treslag som egner seg godt til fyring. Bjørk er et utmerket treslag til ved, men vi har i tillegg omtrent 29 andre treslag. Det er mest av furu og gran.

Han sier furu har fått et ufortjent dårlig rykte, fordi det har vært hevdet fra gammelt av at furu soter mer enn annet treslag.

– Dette er avkreftet av Sintef. Brenner du ved fra levende furutrær, så soter det ikke mer enn andre treslag. I skogen kan vi også finne tørrfuru, slike trær inneholder mye tyri noe som soter en del, da kan det bli økt risiko for pipebrann.

Larsen sier at produsentene som er medlem av Norsk Ved ikke hogger den typen virke, men at han har sett at det har blitt lagt ut ved av tørr furu til salgs av andre.

– Dette er verken bra for skogen, eller for vedfyrerne. Gamle tørre furutrær, såkalte furugadder, er svært viktige både for biologisk mangfold, skogforskning og ikke minst friluftsopplevelser. Trærne kan være opp mot 1000 år gamle og representerer skogens antikviteter.

Han anbefaler at vedfyrere etterspør flere treslag enn bjørk, både furuved og andre treslag, eksempelvis i blanding i vedsekkene.

– Furu er et utmerket treslag til ved. Det inneholder bare 12 prosent mindre energi per volumenhet enn bjørk.

Les også: Kirker kan måtte stenge på grunn av strømprisene