*Nettavisen* Økonomi.

Brente cd-er dør kjapt

Har du brent ut bryllupsbildene, musikken din eller video på cd-plater, bør du tenke på hvor mye minnene betyr for deg. Brente cd-plater holder nemlig ikke lenge.

Fysiker og IBM-lagringsekspert Kurt Gerecke mener det kun er magnetbånd som vil sikre dine digitale bilder, videoer og musikk over tid.

To år
De varer nemlig livet ut, i motsetning til brente cd- eller dvd-medier, skriver PC World.

- Til forskjell fra pressede originale cd-er, har brente cd-er et relativt kort livsløp på mellom to og fem år avhengig av kvaliteten på cd-en. Det er noen grep man kan gjøre for å øke levetiden, som for eksempel holde cd-en kald og oppbevare den på et mørkt sted - men det er stort sett alt, sier Gerecke til IDG News Service.

Problemet er materialnedbryting. Vanlige optiske cd-er som brukes ved brenning har en opptaksoverflate som består av et lag med fargestoff.

Uleselige
Dette endres ved hjelp av varme for å lagre data. Nedbrytningsprosessen kan føre til at data flytter seg på overflaten, og dermed bli uleselig for laserstrålen.

- Mange av de rimelige skrivbare cd-ene i billigbutikker har en levetid på rundt to år. Endel av cd-ene med bedre kvalitet gir en levetid begrenset oppad til fem år, sier Gerecke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.