Brudd i årets lønnsforhandlinger mellom LO og NHO

KAN BLI STORSTREIK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO.

KAN BLI STORSTREIK: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v) og NHO-sjef Ole Erik Almlid etter at det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Det er brudd i årets lønnsforhandlinger. Dermed går lønnsoppgjøret videre til mekling hos Riksmekleren i slutten av måneden.

14.03.19 21:53

Partene har sittet sammen siden onsdag, og årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det kun er lønna som skal reguleres, pensjon og arbeidstid skal ikke forhandles.

- Det er skuffende at NHO ikke ville komme norske arbeidstakere i møte, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding.

Stilt to hovedkrav

LO har stilt med to hovedkrav: Et generelt lønnstillegg til alle og et ekstra løft for dem med lavest lønn. De som i fjor tjente under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, altså rundt 430.000 kroner, regnes som lavtlønte.

NHO vil gi lavere lønnsøkning enn i de landene norske bedrifter konkurrerer mest med for at konkurranseevne mot bedrifter i andre land skal styrkes, skriver FriFagbevegelse. Arbeidsgiverorganisasjonen er også negativ til store økninger av minstelønnssatsene.

– Dessverre har vi ikke klart å komme til enighet i forhandlingene. Lønnskravene fra LO var for høye. Neste steg er derfor bistand fra riksmegler, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO forhandler på vegne av mer enn 26.000 norske bedrifter.

Partene må møte til mekling hos Riksmekleren. Her går fristen ut 31. mars for å bli enige om en løsning.

Hvis ikke Riksmekleren finner en løsning i meklingen mellom LO og NHO, kan over 160.000 LO-medlemmer gå ut i streik i april. LO skriver i en pressemelding at omfanget av en eventuell streik vil meldes til Riksmekleren og NHO, torsdag 28. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Lønnsoppgjør

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag