Brudd i journalist-forhandlingene

Det ble torsdag kveld brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og oppgjøret går nå til mekling.

22.04.04 22:25

Det var NJs krav om tjenestepensjon som gjorde at partene ikke kom videre i forhandlingene, som startet onsdag morgen, skriver fagbladet Journalisten.

MBL gjorde det klart at det ikke var aktuelt å akseptere kravet om at lokale pensjonsordninger i mediebedriftene ikke skal kunne endres uten avtale mellom ledelsen og de ansatte i bedriftene. I dag kan ledelsen ensidig endre disse avtalene, noe har skjedd både i Orkla og i A-pressen.

3.600 journalister
Bruddet torsdag kveld kom etter to dagers forhandlinger. Forhandlingene omfatter 3.600 journalister i aviser, ukepresse, digitale medier og etermedier.

- Det er helt uaktuelt for NJ å frafalle kravet om at lokale pensjonsordninger ikke lenger kan endres uten avtale mellom de lokale partene, sier NJs leder Ann-Magrit Austenå i en pressemelding.

Ifølge NJ-lederen åpnet MBL overhodet ikke for forhandlinger om økonomiske krav eller situasjonen for midlertidig ansatte før NJ frafalt sitt pensjonskrav.

Varsel om plassoppsigelse
MBL på sin side mener arbeidsgiversiden har tilbudt NJ en løsning som er i tråd med den som er skissert i brevet fra statsministeren til partene i industrioppgjøret.

- Men det var ikke mulig å imøtekomme NJs tilleggskrav om en vetorett overfor eventuelle endringer i medlemsbedriftenes eksisterende pensjonsordninger, heter det i en pressemelding fra MBL.

NJs forhandlingsleder Bente Sabel leverer fredag varsel om plassoppsigelse for drøyt 3600 NJ-medlemmer til Riksmeklingsmannen. Meklingsfristen blir tidligst 14 dager fram i tid. Oppgjøret gjelder stort sett alle journalister i aviser, ukeblader, nettaviser, lokal-TV og Kanal 24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag