Gå til sidens hovedinnhold

Bruker 17,6 millioner kroner på å rydde etter romfolk

De siste tre årene har Oslo kommune brukt 17,6 millioner kroner på å rydde opp etter romfolk og bostedsløse.

I skogområdene rundt hovedstaden er det mange bostedsløse og romfolk som tidvis bosetter seg. Enkelte steder er det også blitt bygget leirer som har stått over tid. Leirene etterlater seg store mengder søppel og avføring.

Dette medfører flere millioner i årlige kostnader for Oslo kommune. For Bymiljøetaten er kostnadene de siste tre årene på 17,6 millioner kroner, viser en gjennomgang Nettavisen har gjort.

Les også

Staten kaster bort 300 mill. på dårlige fly- og reiseavtaler

7,7 mill. i året

I 2017 og 2018 brukte kommunen henholdsvis 7,7 og 7,8 millioner kroner på å rydde etter romfolk og bostedsløse.

Renholdskoordinator Pål Erik Gulbrandsen i Bymiljøetaten forklarer at det er mange oppgaver for å rydde etter bostedsløse, og holde områdene i god forfatning.

– Disse summene dekker blant annet en ryddepatrulje som driver med spesialrenhold som fjerning av søppel, ekskrementer og lignende, forklarer han.

De er også nødt til å leie inn vektere for å forebygge at det blir nye leirer, forteller han i en e-post til Nettavisen.

Han forklarer at pengene har gått også til andre tiltak for å rydde og holde det trygt.

– Innleie av vektere som en del av økt tilstedeværelse, vegetasjonsbeskjæring for å gjøre det mer åpent, og våre entreprenører som også driver med rydding av avfall og lignende, sier Gulbrandsen.

Les også

Foreslo 33.000 kroner i tilskudd per ku i Oslo. Nå må de trekke forslaget: – Sånn går det med skrivebordsforslag fra Oslo-gryta

Dramatisk nedgang i 2019

Kostnadene har imidlertid gått veldig ned - selv om problemene ikke har endret seg. De bostedsløse har bare forflyttet seg til områder kommunen ikke har ansvar for. Dermed har kostnadene for i år gått ned til 2,2 millioner kroner i ryddekostnader.

– I 2019 er det foreløpig vesentlige lavere kostnader, noe som skyldes tidligere års forebyggende tiltak, våre rutiner har blitt bedre og at mye av overnattingen så langt i år har foregått på områder hvor vi ikke har ansvar, sier renholdskoordinator Pål Erik Gulbrandsen.

Les også: Slår alarm etter tøffe kutt: Eldgamle skolebøker, møkkete klasserom og elever som faller utenfor

Norge gir 5 milliarder til Romania

Den norske staten har et omfattende samarbeid med Romania, og i perioden 2014-2021 har Norge forpliktet seg til fem milliarder kroner i EØS-midler til Romania.

Den nøyaktige summen er 502,5 millioner euro som tilsvarer rett i overkant av fem milliarder norske kroner. Ifølge Utenriksdepartementet går pengene til næringsliv- og forskningssamarbeid, bedring av romfolks levekår, politisamarbeid og helsetiltak for å bekjempe blant annet multiresistent tuberkulose.

Mest lest om offentlig pengebruk

Les også

Oslo kommune bruker over 100 millioner på PR og gir «smuler» til fri journalistikk

Les også

Influenser Herman Dahl (17) flyr verden rundt mens han håver inn på klimaskryt for Oslo kommune

Les også

MDG-Berg blar opp tre millioner til elektriske lastesykler

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken