*Nettavisen* Økonomi.

Bruker feriepengene til å gjøre opp gjeld

I løpet av juni gjorde nordmenn opp inkassogjeld for rundt én milliard kroner, viser beregninger fra inkasso- og kundeservicekonsernet Lindorff. Mange bruker ferielønnen til å betale gammel gjeld.

08.07.04 09:56

Mange nordmenn bruker tradisjonelt deler av julelønnen i desember og ferielønnen i juni til å innfri inkassokrav og få skikk på egen økonomi. I juni i år var det ekstra store innbetalinger, skriver kredittselskapet Lindorff i en pressemelding.

En oversikt fra Lindorff viser at privatpersoner betalte nesten 390 millioner inkassokroner inn til selskapet i løpet av sommermåneden. Det er ni prosent opp fra juni i fjor.

Én milliard innbetalt i juni

For hele kredittmarkedet sett under ett, vil det da si at nordmenn gjorde opp inkassosaker for totalt rundt en milliard.

- Det er ingen tvil om at feriepengene har kommet godt med hos dem med svak økonomi. Årets feriepengepott er på rekordstore 91 milliarder kroner. Aldri har vi hatt mer feriepenger mellom hendene, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen.

Nordmenn har tydeligvis tatt et krafttak for å kvitte seg med smågjeld og gjøre opp inkassosaker og purringer som ligger i skuffen. I gjennomsnitt betalte hver privatperson ned inkassogjelden sin med 1.406 kroner i løpet av juni. Mange klarte også å gjøre opp all gjeld.

Færre ungdommer med inkassogjeld

Drøyt 262 000 personer hadde inkassosaker mot seg hos Lindorff ved utgangen av juni. Året før var tallet 283 000 personer.

Tallene viser også at ungdom mellom 18 og 25 år får færre inkassesaker. Nedgangen skyldes hovedsakelig strengere kredittvurdering av blant annet abonnementer på mobiltelefoni og internett.

Det er til dels store fylkesvise forskjeller i juniinnbetalingene av inkassogjeld. Vestfoldingene med inkasso betalte mest hver. Sogn og Fjordane ligger på bunn i statistikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.