Gå til sidens hovedinnhold

Brukskonto

Brukskontoen, eller lønnskontoen, er selve kjernen i ditt økonomiske liv.

Det er på brukskontoen at lønn og andre inntekter vanligvis kommer inn, og betalingene går ut ifra.

Lav rente: Det er ingen grunn til å ha for mye penger stående på brukskontoen, til det er renten altfor lav på denne typen konto. De fleste bankene gir en rente på null til 1,0 prosent. Normalt er det én rentesats som gjelder alle beløp på kontoen. I noen tilfeller er det et trappesystem der du får en lav rente på de 20–30.000 første kronene. Sjekk hvilke banker som har de beste vilkårene på brukskonto

Debetkort: De aller fleste har et VISA-debetkort tilknyttet brukskontoen. Når du bruker et debetkort, blir kontoen din belastet med én gang.

Nettbank: Den fleste av oss betaler også regningene fra brukskontoen, og dette gjøres i dag i all hovedsak i nettbanken. I nettbanken får du også en god oversikt over privatøkonomien din og kundeforholdet ditt. Nordmenn gjør også stadig flere av bankoppgavene sine via bank på mobil/smarttelefon eller nettbrett.

Bank-ID: For å logge deg inn i nettbanken, må du bruke BankID, som er en personlig legitimasjon for sikker identifisering og signering på nettet. Stadig flere har også muligheten til å bruke BankID på mobilen.

Betalingsformidling: Det er flere måter å gjøre betalingsformidlinger på, slik som nettgiro med eller uten KID, AvtaleGiro og eFaktura. Et fåtall tyr dessuten fortsatt til BrevGiro og betaling i skranke.

Les mer om det som er tilknyttet brukskontoen:

Guide til kredittkort

Markedsoversikt

Brukskontokalkulator
Kalkulator der du kan legge inn dine egne forutsetninger. Utvalget består av bankene med de gunstigste betingelsene, og hva de største bankene tilbyr.

Les mer på andre nettsteder

Finans Norge: Betalingsformidling

Finans Norge: Legimitasjonskrav

Finans Norge: Nettvettregler for nettbank

eFaktua
Nettside om eFaktura

BankAxept
Nettside om BankAxept

BankAxess
Nettside om BankAxess

bankID
Nettsiden til bankID