Brygger opp til priskrig på boliglån

DnB NOR varslet i dag kutt i boliglånsrenta. Nå følger Nordea etter, og flere andre banker sier de vil vurdere å sette ned renta.

13.09.04 16:36

- Vi vil sette ned den nominelle renta med 0,10 prosentpoeng i forbindelse med lanseringen av et nytt kundeprogram i oktober, sier informasjonssjef Tore Westhrin i Nordea til TV 2 Nettavisen.

Nordeas varslede rentekutt kommer kun timer etter at DnB NOR sendte ut pressemelding om at den nominelle renta på lån over 1 million kroner senkes med 0,20 prosentpoeng.

DnB NORs laveste nominelle lånerenta blir dermed 2,95 prosent, mens Nordea vil snike seg ned til 2,90 prosent – begge for lån over 1 million kroner.

Westhrin vil imidlertid ikke være med på at Nordea her følger etter storebror, og at det brygger opp til priskrig i boliglånsmarkedet.

- Dette bestemte vi for lang tid siden, og vi sendte ut en melding om at vi skal lansere et nytt kundeprogram for tre uker siden, sier han.

Likevel har utspillene til de to storbankene skapt liv og røre blant de andre bankkonkurrentene. Fokus Bank sier at de vil vurdere sine rentesatser i lys av «den nye konkurransesituasjonen».

- Det er naturlig for oss å vurdere konkurransesituasjonen når to av de større aktørene kommer med priskutt, sier Bjørn Langli, informasjonssjef Fokus Bank til TV 2 Nettavisen.

Langli påpeker samtidig at Fokus Bank lenge har tilbudt kundene boliglån til en nominell rente på 2,90 prosent, på 1 million kroner innenfor 60 prosents sikkerhet.

Også BNBank, som lenge har profilert seg på lave rentesatser, sier de vil vurdere konkurransesituasjonen.

- Det gjør vi fortløpende. Men vi har ingen konkrete planer om renteendringer slik situasjonen er nå. Vi frykter økt konkurranse, men til tross for at DnB NOR og Nordea senker sine satser er vi enda bedre. Effektivt har vi en rente på 2,99 prosent, og jeg tviler på at verken DnB NOR eller Nordea vil slå den, sier leder personmarked i BNBank, Erik Ingier, til TV 2 Nettavisen.

Banknæringen, med DnB NOR i spissen, har måtte tåle skyts de siste dagene. Kritikken har gått på at norske banker har benyttet rentefallet over de siste årene til å øke rentemarginen.

Finansanalytikeren Sigmund Håland i meglerhuset ABG Sundal Collier, mener at norske banker nå er dyrest i Norden når det gjelder boliglån. Han hevder at bankene har utnyttet rentekuttene til sentralbanken ved å øke sin rentemargin, og dermed også sin fortjeneste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag