Gå til sidens hovedinnhold

Budsjettet skremte økonomene

Økonomene skvatt da de fikk budsjettdokumentene i fanget, men roet seg etter hvert som de fikk sett nærmere på tallene. – Dette er ikke så galt som det ser ut til, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen (bildet).

Alle økonomene TV 2 Nettavisen har snakket med, ble tatt på senga av det store oljekorrigerte underskuddet i statsbudsjettet for 2004. Finansminister Per-Kristian Foss forsyner seg med mellom 5 og ti milliarder kroner mer av oljepengebingen enn det økonomene ventet seg for å få budsjettet til å gå i hop.

- Peanøtter
Budsjettet bidrar til å øke presset i økonomien, men utslagene på rente og kronekurs vil ikke bli store, er konklusjonen fra ekspertkorpset.

- Dette er egentlig bare peanøtter, det er ikke snakk om noe finanspolitisk stunt fra regjeringen, oppsummerer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Andreassen mener budsjettet er ”moderat ekspansivt”, men mye av det økte underskuddet i forhold til forventningene skyldes regnskaps- og beregningstekniske forhold, tror han.

- Jeg er usikker på hvor reelle alle bortforklaringene er, men det er ikke så store avvik at det endrer stort på Norges Banks syn på økonomien, sier han.

Pengemarkedsrenta spratt opp
Rente- og valutamarkedet reagerte spontant på regjeringens iver etter å bruke oljepenger med å sende rente og kronekurs opp.

- Det innebærer at markedet venter at Norges Bank øker sin signalrente raskere enn tidligere anslått, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Jullum ser imidlertid ikke grunn til å endre sin renteprognose som følge av budsjettet.

- Vi tror Norges Bank mener vi kan leve med dette nivået, framholder han.

- Fornuftig å bruke mer
Heller ikke kollega Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR tror på noen kraftige renteutslag. Han mener det er riktig å øke pengebruken over statsbudsjettet for å bekjempe ledigheten.

- Det ligger an til en fortsatt oppgang i arbeidsledigheten, derfor er det ikke riktig å stramme inn nå, sier Furunes, som samtidig påpeker at regjeringen har lite å gå på i budsjettforhandlingene med opposisjonen på Stortinget.

- Jeg ville trodd de la opp litt strammere budsjett, for å ha noe å gå på i forhold til opposisjonen, framholder han.

- Kan gjøre en del av rentejobben
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener også at budsjettet er mer ekspansivt enn ventet.

- Det er to måter å stimulere økonomien på, enten gjennom rentekutt eller ved å bruke finanspolitikken. Det er mulig at dette budsjettet kan stimulere sysselsettingen, men på den annen side kan den stimulansen marginalt øke inflasjonstendensene. Det kan hende at budsjettet gjør del av jobben som renta normalt ville ha gjort, sier han til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter