Onsdag ettermiddag må man i det profesjonelle valutamarkedet ut med hele 11,25 kroner for 1 dollar, 12,18 kroner for 1 euro. Det betyr at de som skal veksle om fra kroner, kan regne med effektive kurser langt oppe på 11-tallet og 12-tallet.

Det seneste døgnet har kronen svekket seg med 6-7 prosent mot euro og dollar, som r helt ekstremt. Det norske kronemarkedet er i fritt fall.

En oljepris under 27 dollar fatet er absolutt dårlige nyheter for den oljeavhengige norske økonomien.

Kronen nærmer seg nå nivåer ingen kunne ha drømt om for bare kort tid siden, for ikke å si ha mareritt om.

Den svake kronen gjør at utenlandsferier, for de som ennå kan dra, er blitt 25 prosent dyrere det seneste året. På sikt vil en svak krone føre til dyrere importpriser, men styrke konkurransekraften til norske varer mot utenlandske.

Les også: Kronen kollapser etter oljeras - nye sjokknoteringer

Ikke rikere

Den svake kronen gjør også at verdien av oljefondet holder seg bra i verdi til tross for det kraftige aksjefallet. Det skyldes at vi plasserer pengene i utenlandske verdipapirer. Verdien av oljefondet onsdag ettermiddag lå på over 9950 milliarder kroner.

Med mer normale valutakurser hadde verdien vært langt ned mot 8000 milliarder. Både sentralbanksjef Øystein Olsen og DNBs sjeføkonom Kjersti Haugland har minnet om at vi ikke blir rikere av den svakere kronen, snarere tvert imot.

- Kronesvekkelsen er ikke en nyhet som i seg selv gir grunn til å øke oljepengebruken, Importprisene øker, og prisstigningen blir høyere enn det vi hadde tenkt oss ved årets inngang. En vesentlig svekkelse av kronen løfter utsiktene for inflasjonen og trekker inn kjøpekraft for forbrukerne, sa Haugland til Nettavisen for en uke siden.