Gå til sidens hovedinnhold

- Burde oppdaget sprekken

Utvalget som har gransket pengebruken til Hæren, slår fast at skandaleunderskuddet burde vært oppdaget allerede i fjor sommer.

Generalinspektøren for Hæren har tirsdags ettermiddag frigitt hele den avgraderte granskingsrapporten om økonomistyringen i Hæren.

Burde vært oppdaget
Rapporten slår fast at Hæren i en normalsituasjon burde vært i stand til å avdekke at man styrte mot et underskudd senest ved halvårsskiftet. Utvalget kommer med beinhard kritikk, men sier ingenting om hvem som har ansvaret for at Hæren skal være i en «normalsituasjon».

I rapporten heter det at «utvalget er av den oppfatning at man i en normalsituasjon burde ha vært i stand til å avdekke at man styrte mot et underskudd senest ved halvårsskiftet, og at man i tilfelle ville ha kunnet redusere underskuddet ved å skyve deler av anskaffelsene til 2005».

Utvalget mener at grunnlaget for å styre økonomien var så dårlige at ledelsen i Hæren hadde en svært vanskelig jobb.

- I en normalsituasjon med et fungerende styringssystem vil det kunne fanges opp, sier nestleder for graniskingsutvalget Jon Wiggen.

På spørsmål om hva som kan defineres som en normalsituasjon, svarte Wiggen at «når man ikke har styringsdekning er det ikke normalsituasjon».

Torsdag presenterte Hæren en kortversjon av rapporten. En planlagt pressekonferanse ble avlyst i siste sekund av ukjente årsaker, men den syv sider lange rapporten ble likevel lagt frem. Nå er hele rapporten på 56 sider frigitt.

Ukvalifisert personell
Oppsigelsen av regnskapsansvarlig personell er ifølge utvalget også en av årsakene til underskuddet. «Økonomikompetansen i Hæren synes for Utvalget å ha vært svært variabel. Flere steder bekles disse stillingen av personell uten økonomibakgrunn» heter det i rapporten.

Styringsproblemene til Hæren kan trolig fortsette også i år, mener utvalget.

- Vi ser eksempler på feilposteringer også i 2005, sier utvalgsmedlem Eli Sætersmoen.

Generalinspektøren for Hæren, Lars Sølvberg tar bare delvis ansvar for overskridelsene:

- Alle de delene av styringssystemet som lå innenfor min myndighet, er mitt ansvar. Der peker utvalget på klare svakheter, men det var også svakheter i styringssystemet utenfor mitt område. Der har mitt ansvar blirr utfordret, sier Sølvberg til TV 2 Nettavisen.

Underskuddet i Hæren ble i 2004 på 424,6 millioner kroner, men torsdag kunne granskingsutvalget fortelle at det «egentlige» merforbruket i Hæren kun var 112,8 millioner kroner. Resten av underskuddet var ifølge utvalget resultatet av feilposteringer og underbudsjettering.

Les hele rapporten her (PDF-fil)

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken