*Nettavisen* Økonomi.

Bush åpner oljelagrene

President George W. Bush vil frigi olje fra USAs strategiske lagre. Oljeprisen faller - Oslo Børs snubler.

31.08.05 14:20

Det melder nyhetsbyrået AP, som siterer den amerikanske energiministeren Samuel Bodman.

Bensinprisen i USA er nå i ferd med å passere tre dollar gallon, som er historisk høyt. Inntil for et par år siden var amerikanske bilister vant med en pris på rundt en dollar per gallon. I løpet av det siste året har bensinprisen økt kraftig, og etter å ha passert to dollar per gallon i vår, er prisen nå allerede i ferd med nå tre dollar per gallon.

Katrina-effekt
Orkanen Katrina har rammet den amerikanske oljeindustrien sterkt. Rundt 95 prosent av produksjonen i området er nå stanset helt opp.

Mexicogolfen står for rundt 25 prosent av den amerikanske oljeproduksjonen, og er enda viktigere som raffineringsområde. Etter at Katrina feide over golfen er det meste av oljeproduksjonen stanset, og deler av raffineringsindustrien er satt ut av spill på grunn av problemer med strømforsyningen.

Kveler økonomien
I tillegg til å være et problem for den enkelte husholdning, er den høye oljeprisen og bensinprisen i ferd med å legge en demper på hele den amerikanske økonomien.

Amerikanske aksjefutures, som forteller noe om den fremtidig utviklingen på aksjemarkedene, er ned onsdag morgen. Det var ventet at det amerikanske markedet vil åpne i rødt onsdag, ettersom det er en økende frykt for at energiprisene skal hemme veksten.

Da nyheten om at president Bush vil åpne lagrene ble kjent, snudde futuresprisene umiddelbart.

Oslo Børs faller tilbake
I Oslo reagerte markedet omvendt. Etter å ha åpnet særdeles godt, faller Oslo Børs tilbake i etterkant av meldingen fra USA. Oljeprisen er ned over halvannen prosent.

Også de store oljerelaterte aksjene på Oslo Børs reagerte umiddelbart negativt på nyheten fra USA. Statoil og Hydros kurskurver pekte på begynnelsen av dagen bratt oppover, onsdag ettermiddag er pilen vendt nedover. Aksjene er likevel i pluss for dagen som helhet.

Tar seg opp igjen
Analytiker i meglerhuset First Securities, Martin Mølsæter, tror ikke Bush' beslutning får noen vedvarende viktig innvirkning på oljeprisen og det norske aksjemarkedet.

- De har gjort dette før. Senest under en orkan i fjor ble de strategiske lagrene åpnet, sier Mølsæter, som peker på at også dette frislippet ble varslet tidlig.

- Jeg tror en del av de reaksjonene vi nå ser er basert på kortsiktige traderes handler, sier Mølsæter.

Krav
At amerikanske myndigheter nå åpner sine strategiske petroleumslagre, forklares direkte med orkanen Katrina.

Men kravet om tilgang på oljelagrene er ikke nytt. Det har lenge vært røster i amerikansk politikk som har hevdet at det er riktig å øke tilgangen på olje for å begrense bensinprisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag