Bush får refs av IMF

USA og president George Bush får refs fra det internasjonale pengefondet, IMF. Underskuddene i amerikansk økonomi er for store.

08.01.04 10:29

Lavkonjunktur, skattekutt og høye omkostninger til krigen i Irak og krig mot terror, har resultert i store underskudd i amerikansk økonomi. Dette kan true verdensøkonomien, mener IMF-direktør Charles Collyns.

Collyns er redd internasjonale investorer vil miste tilliten til dollaren, og begynne å investere andre steder. Et ukontrollert dollarfall vil kunne få alvorlige konsekvenser, mener han.

I følge IMF er det USAs svimlende budsjettunderskudd og underskuddet på driftsbalansen som er årsaken til det kraftige dollarfallet, skriver BBC.

”Dette vil trolig fortsette å sette press på dollaren, særlig fordi underskuddet i økende grad reflekterer lav sparing, og ikke et høyt investeringsnivå”, heter det fra IMF.

”Hendelser med store dollarbevegelser har ikke forårsaket stor skade tidligere, men med en utenlandsgjeld som har nådd rekordnivåer, kan en kraftig svekkelse i tilliten til dollaren få svært negative konsekvenser, både i USA og utenfor”, heter det.

Donald L. Kohn, som representerer den amerikanske sentralbanken, mener dollarfallet så langt ikke har skadet den amerikanske økonomien. Han tror heller ikke på negative konsekvenser fremover, skriver TDN Finans.

- Den svakere valutakursen vil så stimulere eksporten og dempe importen, og dermed reduseres driftsunderskuddet og behovet for utenlandsk kapital, som motsvarer den lavere interessen fra utenlandske investorer. Til denne dato har justeringsprosessen ikke vært noe problem for USA, sa han til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.