*Nettavisen* Økonomi.

Bush-ledelse styrker oljeprisen

Oljeprisen stiger på meldingene om ledelsen til Bush i presidentvalget. Det ligger også an til oppgang for aksjemarkedet.

Finansmarkedene følger valgthrilleren i USA fra minutt til minutt, og foreløpig ser det altså ut til at Bush ligger i ledelsen.

Det har blant annet ført til en økning i oljeprisen. I elektronisk handel onsdag morgen er den amerikanske referanseoljen WTI opp en drøy prosent til 50,21 dollar pr. fat.

Det er flere grunner til dette. For det første venter man en hardere linje fra Bush enn fra Kerry i Midt-Østen, noe som kan forventes å føre til en høyere oljepris. Kerry blir også oppfattet som mer åpen for å selge olje fra USAs statlige oljelagre for å dempe oljeprisen enn det Bush har vært. Til slutt er det en oppfatning at Kerry vil være mer tilbøyelig til å legge avgifter på energibruk, noe som vil dempe etterspørselen i USA.

Aksjemarkedet peker også oppover. Basert på handel på futurekontrakter på de ledende aksjeindeksene i USA, ligger det foreløpig an til en oppgang på rundt en prosent når børsene åpner senere i dag. Bush blir oppfattet som mer businessvennlig enn Kerry. Det er vanskelig å identifisere selskaper og sektorer som på kort sikt vil tjene på Kerrys politiske forslag.

Rentene trekker også oppover i USA, i og med at Bush ventes å fortsette linjen med lave skatter og høye underskudd på statsbudsjettet, noe som både øker statens lånebehov og høyner temperaturen i amerikansk økonomi, noe som igjen trekker mot høyere renter.

Det er mindre utslag på dollarkursen så langt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.