*Nettavisen* Økonomi.

Bush skrøt av skattekuttene

Foto: Scanpix

President George W. Bush mener det amerikanske folket er flinkere enn regjeringen til å bruke penger på en fornuftig måte.

21.01.04 09:03

USAs president unnlot ikke å nevne at den amerikanske økonomien går godt da han holdt sin State of the Union-tale klokka 03.00 i natt norsk tid. Veksten i tredje kvartal 2003 var den høyeste på 20 år.

- Folket mer fornuftig enn regjeringen

Bush mener at regjeringens skattekutt har vært en sterk bidragsyter til den økonomiske oppturen.

- Det amerikanske folket bruker pengene på en langt mer fornuftig måte enn det regjeringen ville gjort, fastslo han i den direktesendte talen.

Bush oppfordret innstendig sine politikerkolleger i Kongressen til å videreføre de omfattende skattekuttene.

- Det Kongressen har gitt bort, bør ikke Kongressen ta tilbake igjen. Av hensyn til veksten i antall jobber, bør skattekuttene dere vedtok bli permanente, sa Bush.

- Vil tredoble underskuddet

Den oppfordringen får blandet mottakelse blant fagfolk. Økonomene regner med at det amerikanske budsjettunderskuddet vil slå alle rekorder i løpet av 2004.

Videreføres skattepakken til Bush, kommer det akkumulerte budsjettunderskuddet de neste ti årene til å passere 5 billioner dollar, ifølge fire uavhengige studier. Velger politikerne i stedet å droppe skattekuttene, blir det akkumulerte budsjettunderskuddet ”bare” 1,4 billioner, ifølge CNN.

George W. Bush mener på sin side at han vil greie å halvere budsjettunderskuddet de neste fem årene ved å kutte kostnader i det offentlige. Presidentens oppfordring til Kongressen var å være sparsom med skattebetalernes penger, ”fokusere på det viktige” og ”skjære ned på sløsingen”.

Budsjettforslaget fra George W. Bush og hans medhjelpere skal oversendes Kongressen om to uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag