Thon Eiendom har nylig investert 250 millioner kroner i Amfi Vågen kjøpesenter i Sandnes. Kjøpesenterdirektør i Thon Eiendom Thomas Rønning forteller at senteret hadde en negativ utvikling med tap av leietakere og en dårlig posisjon i markedet, ifølge E24. Derfor var eierne nødt til å ta affære.

– Det var «do or die» for oss. Senteret hadde en nummer tre eller fire-posisjon. Det er dødens posisjon. Da må man finne på noe, ellers er man borte i løpet av kort tid, siteres Rønning på fra scenen på Kjøpesenterkonferansen.

Les også: Reell streikefare i Kiwi og Meny

De 250 millionene har resultert i blant annet en mathall, restauranter og underholdningskonsepter. Rønning sier Thon Eiendom er usikre på hva slags avkastning de får, men at de var nødt til å gjøre noe. Han tror kjøpesenterbransjen vil gå gjennom store forandringer i tiden fremover.

– Jeg tror det blir en dramatisk forandring. Både hvor vi skal ha kjøpesenter, hvordan det skal se ut, hva innholdet er, og hvordan vi skal investere, sier han til E24.

Les også: Olav Thon (99) fikk kastet ut tidligere ansatt fra gård

Bransjeanalytiker Eirik Melle i Danske Bank sier til E24 at man allerede har sett en endring blant kjøpesentrene de siste årene. De forsøker å tilby en miks av både tjenester og underholdning, slik at man ikke er så utsatt for store svingninger i økonomien.

Kjøpesenterdirektør Thomas Rønning sier han fortsatt har stor tro på bransjen, men han regner likevel med at det blir flere konkurser fremover.

– Det kommer til å bli tøft av mange årsaker. Blant annet fordi forbrukerne får mindre kjøpekraft, sier Rønning til E24.

Under pandemien var det unormalt få konkurser i varehandelen, og Rønning mener vi nå ser et etterslep av dette.

Eirik Melle i Danske Bank mener svekket kjøpekraft blant kundene og økte priser for bransjen vil gi en tøff periode fremover for varehandelen.

Les også: «Arvingen» brøt med Olav Thon - nå snakker han ut