*Nettavisen* Økonomi.

Bygger romferger av gamle fly

Nå kan alle bli romturister. For mellom 170 000 og 340 000 kroner kan du stige om bord i en ombygd Learjet og ta turen ut i stratosfæren.

02.12.03 16:08

NASA-avhopperne i amerikanske VelaTech er på jakt etter norske investorer til sitt romfergeprosjekt. Gamle Learjets bygges om med raketter for å få nok kraft til å sende forskere og turister opp til 335 000 fot – det vil si høyt nok til at passasjerene når vektløs tilstand.

For mellom 170 000 og 340 000 kroner kan du sikre deg plass på en av turene. Det blir riktignok en dyr timepris da den vektløse tilstanden bare varer i noen få minutter, men du får en fantastisk utsikt der du ser jorden ovenfra.

Leter etter investorer
Prosjektet drives av tidligere NASA-ansatte, som nå er på jakt etter investorer. VelaTech søker investorer i Norge og resten av Skandinavia til et beløp på til sammen 2.7 millioner dollar – rundt 18,5 millioner norske kroner.

John Langebråten representerer selskapet i Skandinavia, og mener prosjektet har stort inntjeningspotensial.

- Her skal det bygges inn raketter i eksisterende fly, noe som blir meget sikkert, billig og noe som er nytt. I dag bygges flyene rundt en rakett, noe man vet har en meget høy risikofaktor og som er meget kostbart, sier Langebråten til TV 2 Nettavisen.

Turistene må vente
Prosjektet har pågått i fire år, og når finansieringen er på plass, begynner utrullingen i løpet av tre måneder. Imidlertid vil det ta tre år får de første turistene får bevege seg ut i vektløs tilstad.

- Det skyldes godkjenninger som må innhentes fra amerikanske myndigheter. Men forskere og andre fra utdanningsinstitusjoner vil kunne være i luften innen ett år, sier Langebråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag