Nye tall fra Virke Byggevarehandel viser at det ble omsatt for 55,3 milliarder kroner i byggevarehandelen i 2020. Det var en økning på 11,3 prosent - 5,6 milliarder kroner - sammenlignet med 2019.

- Det er nok rekordår. Jeg har i alle fall ikke sett en sånn økning i min tid i Virke, i løpet av de siste fire årene, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel, til Nettavisen.

Størst økning er det i privatmarkedet, noe som trolig henger sammen med at nordmenn hadde mye mer tid hjemme og mange hadde mer penger til å pusse opp.

- Det har vært mye jobb i byggevarehandelen i 2020 med blant annet smitteverntiltak, og da er det selvsagt motiverende at salget har gått så bra, sier hun.

Les også: Full krise for skobutikkene: - Kjempedramatisk

Coop vokser mest

Av byggevareforretningene som driver med salg i privatmarkedet, er det Coop som har gjort det best.

- De hadde en vekst på 27 prosent i 2020, sier Koksvik.

Veksten er basert på omsetningen for Obs Bygg, Coop Byggmix og Obs, og omsetningen inkluderer i tillegg til byggevareomsetning fra de kjedene i Coop som ikke har byggevarer som sin primære omsetning.

- Byggomsetningen var helt ekstrem i 2020. Selv om folk jobber hjemmefra, finner noen tid til å pusse opp hjemme, sa konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop Norge til Nettavisen for en måned siden.

Les mer: Utbetaler rekordsum til nordmenn: – Nå bør alle sjekke kontoen

Coop økte omsetningen med 1,5 milliarder i 2020 for sine byggevarehus Obs Bygg og Byggmix, som altså ga en vekst på 27 prosent. Totalt omsatte kjeden byggevarer for nesten 7,5 milliarder kroner i 2020.

Les også: Nå blir det enklere å bygge på egen eiendom - slik blir de nye reglene

Ser mørkt ut

Selv om 2020 har gått veldig bra, forventes det langt fra samme tall i 2021.

- Virke har en prognose på minus seks prosent for 2021, for ingen ting vokser «i himmelen». Det er vanskelig å matche 2020, sier hun.

Nå er det også stengte butikker i Oslo, og det kan også bli tilfelle i andre steder i landet, dette er noe som påvirker salget. I 2020 hadde vi ikke stengte butikker.

Les også: Disse tallene viser at nedstengningen av Oslo kan bli en kjempetabbe

Proffomsetningen, som vil si byggevarehandelens salg til entreprenører, går imidlertid ikke like bra som privatomsetningen.

- I 2020 ble det gitt 5,8 prosent færre igangsettingstillatelser til nye boliger, og så lavt har ikke tallene vært siden 2014, sier Koksvik.

Det påvirker byggevarehandelen at det blir mindre nybygg.

- Vi ser noen mørke skyer framover, sier hun.