Byrådet i Oslo forventer at Oslofolk opptrer ansvarlig når butikkene og kjøpesentrene åpner på nytt torsdag. Det sa Robert Steen (Ap) onsdag, etter at Raymond Johansen sa han ville åpne butikker og kjøpesentere i hovedstaden.

Slik ser det ut i Oslo torsdag formiddag:

Til Avisa Oslo sier han at det nå handler om at Oslos befolkning må fortsette å være flinke å ta friheten de får, med det nødvendige ansvaret.

Helsebyråd Steen advarer blant annet mot en shopping-bonanza, der alle kaster seg på Storo shoppingsenter klokka åtte, slik at det blir stappfullt klokka ni.

– Det må vi prøve å unngå, sier han.

Les også: Sandvika Storsenter gjenåpnet mandag - fredag var kundetrykket så stort at senteret måtte ta drastisk grep

Strenge smittevernråd

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen er klar på at strenge smittevernregler må overholdes.

– Jeg er svært glad for å endelig kunne være i en posisjon der vi forsiktig kan starte en gjenåpning av deler av næringslivet i Oslo. Gjenåpningen av detaljhandelen er et av de større tiltakene som var plassert på trinn to i byrådets gjenåpningsplan, sa Evensen (Ap) på onsdagens pressekonferanse.

Hun sa at Oslo kommune kommer til å samordne gjenåpningen med omkringliggende kommuner som Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen for å unngå økt mobilitet mellom kommunene.

– De som kan åpne nå, må følge et strengt smittevernregime. Vi vil derfor videreføre og forsterke de smitteverntiltakene som til nå har vært gjeldende for butikker, sa Evensen.

Les også: Over 5000 har takket nei til vaksine i Oslo

Fire kvadratmeter gulvareal

Hun opplyste at det innebærer at maksimalt antall kunder skal begrenses ut fra størrelsen på lokalet. Hver kunde skal ha minst fire kvadratmeter gulvareal.

I tillegg skal det ved inngangspartiet opplyses om det maksimale antallet kunder som er tillatt. De som jobber i butikkene, må regelmessig sjekke at kundene også klarer å holde to meters avstand til andre.

– Hvis ikke dette er mulig, skal maksimalt antall kunder reduseres, sa Evensen.

Takeaway

Hun sa videre at kjøpesentre skal ha rutiner som sikrer at senterets fellesarealer ikke blir benyttet som oppholdssted eller et sted man spiser takeaway.

– Serveringssteder er kun åpent for takeaway, sa næringsbyråden.

Skal man ut og handle, må man ha munnbind i butikk og på kjøpesenter hvis man ikke klarer å holde to meters avstand.

– Gå gjerne alene og på tider der det er mindre folk. Hold avstand og respekter reglene til butikkene og kjøpesentrene. Sammen sørger vi for at det er trygt å handle, sa Evensen.

At butikkene og kjøpesentrene kan åpne igjen, gleder NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

– Det var gode nyheter. Nå kan vi få folk tilbake i arbeid raskt og trygt. Det har vi ventet lenge på. Kombinasjonen av stengt i Oslo og åpent i nabokommunene har vært utfordrende. Med en streng gjenåpning, og ikke en stengt by, får vi folk tilbake på jobb og mulighet for god fordeling av kundene i butikkene i Oslo og nabokommunene, sier han til NTB.

Kaos i Sandvika

Sandvika Storsenter gjenåpnet sist mandag. Den påfølgende fredagen var kundetrykket så stort at senteret måtte ta drastisk grep.

Det var første gang under pandemien at Sandvika Storsenter måtte stenge parkeringshuset på grunn av stor kundepågang, skrev NTB.

Senterleder på Sandvika Storsenter, Kathrine Stensrud Ingerø, var bekymret for at dette skulle skje på flere av sentrene utenfor Oslo, dersom de strenge koronatiltakene i hovedstaden ikke ble endret.

Les også: Raymond Johansen: - Tror mye av smitten går under radaren