«Café konk Bar»

Slett økonomistyring med raske biler og nachspiel etter stengetid er noen av ingrediensene i Café Con Bars konkurs. Gjelden er på over seks millioner.

17.10.05 22:41

Et av de mest populære utestedene i Oslo er konkurs. Raske og dyre biler, og nachspiel med ansatte etter stengetid er noen av ingrediensene. Bak selskapet Restaurantutvikling Brugata finner vi John Unneberg og Roy Tselentis.

Luksusbiler
- De kom kjørende i de feteste bilene. Nå sist en rå Jaguar, og da ønsket de å saldere gjelden, sier en meget arg kreditor.

En annen kilde opplyser at de ansatte fortsatte festen og at vaskemannen flere ganger måtte hive dem ut når han kom for å vaske i nitiden om morgenen. Festen var fortsatt i full gang.

- Hei. Det er TV 2 Nettavisen som ringer. Det gjelder Cafe Con Bar?

- Da får du snakke med kompanjongen min. Jeg er i Brasil, sier John Unneberg.

- Jeg hører dere investerer i ferieboliger i Brasil. Kan du fortelle meg litt om det?

- klikk¿¿¿¿

Ingen kommentar
Kompanjongen Roy Tselentis er heller ikke taletrengt.

- Besøket og omsetningen på både Fru Hagen og Cafe Con Bar er bra. Føler dere at dere har hatt god nok økonomistyring?

- Nå vil bobestyrer lage en borapport. En av de tingene han vil se på er økonomistyringen. Jeg er ikke bekymret for den rapporten, sier Roy Tselentis.

- Er du redd for at Fru Hagen går samme veien som Cafe Con Bar?

- Fru Hagen går bedre enn Cafe Con Bar. Ellers har jeg ingen kommentar, sier Tselentis.

- Det opplyses at ansatte ofte festet til langt på morgenkvisten i lokalene. Stemmer det?

- Ingen kommentar, sier Tselentis.

Torsdag 13. oktober ble det åpnet konkurs i eierselskapet Restaurantutvikling Brugata AS. Konkursadvokat Ståle Sommernes er utnevnt til bostyrer.

Gjeld på seks millioner
Gjelden er på over seks millioner kroner, opplyser bobestyrer Ståle Sommernes til TV 2 Nettavisen.

- Det er tidlig i konkursbehandlingen. Men vi ønsker å selge leiekontrakten og inventar. Sammen med banken leter vi nå etter en kjøper, sier Sommernes.

Totalt er det investert over ni millioner kroner i lokalene til Cafe Con Bar.

- De overtok et rålokale og pusset det opp for litt over fem år siden, sier Sommernes.

Thon kreditor
Det er Olav Thon som eier lokalet. Leien er på i underkant av en million i året. Thon er en av de heldigste kreditorene og ser ut til å miste kun en månedshusleie. Og sannsynligheten er stor for at Thons har en husleiegaranti som dekker inn det tapet.

- Det er fem år igjen av 10 års-kontrakten. I tillegg har leietager rett til ytterligere fem år på samme vilkår, sier Sommernes.

- Er det snakk om konkurskarantene for de to eierne?

- Det er overhodet ikke vurdert. I denne fasen av bobehandlingen jobber man med å sikre verdiene, sier Sommernes.

- Og hvilke verdier snakker man om utover leiekontrakten og inventar?

- Det er et lite varelager i tillegg, fortsetter Sommernes.

Sparebank 1 Gruppen
Sparebank 1 Gruppen er selskapets bankforbindelse og har pant i verdiene. De prøver å redde stumpene. De er også konsernets bankforbindelse og det foreligger kryss pantsettelser. Hvor mye Sparebank 1 Gruppen har til gode er dermed vanskelig å si.

Det var selskapet selv som begjæret seg selv konkurs. Torsdag 13. oktober skulle lønningene utbetales, og det var det ikke penger til. De ansatte ser ut til å miste en månedslønn samt en måneds oppsigelseslønn og feriepengene. Legger man lønnsnivået fra 2004 til grunn utgjør det trolig i overkant av en million kroner. Selskapet hadde 27 ansatte.

Lønnsgarantifondet dekker hele lønnskravet, men det vil ta fire til fem måneder før utbetalingen skjer.

Tross bra besøk har Cafe Con Bar slitt de siste årene. Omsetningen har falt fra 18,2 millioner kroner i 2002 til 14,3 millioner i fjor. Resultatet har falt fra pluss 155.000 i 2002 via et underskudd på 1,2 millioner i 2003 til hele 2,4 millioner i minus i fjor. Egenkapitalen har vært spist opp i mange år.

Også resten av Restaurantutviklingsgruppen sliter og nye konkurser kan ikke utelukkes. Morselskapet Restaurantutvikling AS på Jessheim sliter også stort. Underskuddet ble i fjor på hele 6,4 millioner kroner, noe som medførte at hele egenkapitalen ble tapt.

Krass revisorkritikk
Og revisor er krass i kritikken. Årsoppgjøret ble ikke levert innen lovens frist, selskapet har gitt lån til aksjonærene i strid med aksjelovens paragraf 8-7 og at det er vesentlig usikkerhet om fortsatt drift.

«Verdien av selskapets finansielle anleggsmidler vil være avhengig av selskapets kontantstrøm knyttet til investeringene. Det kan knyttes usikkerhet til kontantstrømmen og vi må derfor ta forbehold for mulige verdifall på finansielle anleggsmidler. Disse forhold er behandlet i brev til selskapets administrasjon og styre», påpeker revisor.

I hele vår har selskapet slitt med å betale regningene og leverandørgjelden har økt sakt men sikkert. Sentrale kilder i Oslos restaurantverden sier at øl-leverandøren Ringnes gikk over til kontantbetaling i sommer. Ringnes har visst nok over 500.000 kroner utestående i konkursboet, mens Fra Hagen skylder 300.000 til 400.000 kroner.

- Det kom som et sjokk på oss at de gikk konkurs. Utover det vil jeg ikke kommentere konkursen, sier salgsdisponent Karl Henning Svendsen i Ringnes Uteliv Oslo til TV 2 Nettavisen.

Ringnes skal ha krevd inn noe av den utestående gjelden med at Cafe Con Bar har betalte kontant pluss ti kroner literen siden i sommer. Det har redusert gjelden med noen hundre tusen kroner, men ikke nok til å få inn hele kravet.

Fru Hagen neste
I mars i år måtte Restaurantutvikling hive inn håndkle på den kjente vestkantrestauranten Rust i Hegdehaugsveien.

Anmeldte krav i Rust-boet var på 3,5 millioner kroner. Resultatet er at boet er oppgjort og det ble null dekning til kreditorene.

Restaurantutvikling AS driver også et av Grünerløkkas mest populære steder, Fru Hagen. Gjennom selskapet Restaurantutvikling Oslo AS omsetter Fru Hagen for over 20 millioner i fjor, men underskudd ble dog kun 14.000. Siden 2002 har omsetningen økt med over fem millioner kroner.

Kredittinformasjonsselskapene opererer med en meget lav kredittrating på Fru Hagen, på kort-, mellom- og lang sikt er det høy risiko for konkurs. Det vises til at den kortsiktige gjeldsandelen overstiger 90 prosent, negativt resultat de siste tre årene, selskapets årsoppgjør ikke avgitt innen lovens frist og at det er knyttet vesentlig usikkerhet om fortsatt drift fra revisors side.

«Verdien av selskapets finansielle anleggsmidler vil være avhengig av selskapets kontantstrøm knyttet til de langsiktige fordringene. Det kan knyttes usikkerhet til muligheten for nedbetaling av disse fordringene og vi må derfor ta forbehold for mulig verdifall på finansielle anleggsmidler», påpeker revisor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.